BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális hőség jön: harmadfokú hőségriasztást rendeltek el

Már kedden is bőven 30 fok fölé szaladt a hőmérő higanyszála, de az igazi kánikula csak szerdán kezdődik. Az előrejelzések 36-37 fokot írnak és tűző napsütést. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság harmadfokú hőségriadót rendelt el.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tiszti főorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Melting,Street,Thermometer,Against,Bright,Summer,Sun.high,Temperature.summer,Heat.concept,Of
Aki teheti, az ne menjen holnap a napra: harmadfokú hőségriadót rendeltek el / Fotó: Shutterstock

Mint írták, 

a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Az NNGYK és az OKF ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Hőségriadó: a legnagyobb veszélyben a szabadban dolgozók vannak, de az irodában sem árt vigyázni

A hirtelen jött nagy meleg a munkára is kihat, ilyenkor a szellemi éberség alacsonyabb szintre kapcsol, a teljesítmény romolhat. A fizikai munkát végzőknek különösen fontos, hogy odafigyeljenek a folyadékpótlásra, és egyéb óvintézkedéseket hozzanak a hőártalmak elkerülése érdekében. A legnagyobb veszélyben a szabadban dolgozók vannak a minisztérium tájékoztatója szerint.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak vízbe.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy gyermekeket, továbbá háziállatot még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban, mivel még a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot! – írták.

Kérték továbbá, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen gyújtsanak tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom, valamint grillezéskor vagy bográcsozáskor a tüzet egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül.

Hozzátették, ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.