BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Giant pandas enjoy summer time at Chongqing Zoo

Hszi betartotta ígéretét: úton van két panda Amerikába

A pandák nemcsak Kína jelképei, de az ország diplomáciai erőfeszítéseinek is fontos eszközei.

Már úton is van két panda a San Diego-i állatkertbe – közölte csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője Pekingben, hozzátéve, hogy a pandák részei azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek bemutatják Kína barátságát a világ többi része felé.

Giant pandas enjoy summer time at Chongqing Zoo
Fotó: stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP

Pandadiplomácia

Mint ismert, a világ állatkertjeiben található pandák Kína tulajdonát képezik, sőt, ha kölykük születik, az is az ázsiai ország tulajdona marad, tehát az állatokat csak bérelni lehet. Tavaly, miután több amerikai állatkert pandabérlete is lejárt, egy pillanatra úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok pandák nélkül maradhat, különös tekintettel 

a két ország között akkoriban igencsak fagyos viszonyra, amelyet az emlékezetes kémléggömb-ügy csak tovább hűtött.

Végül Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozóján Hszi újabb pandák érkezését ígérte meg az Egyesült Államoknak – idézi fel a Bloomberg. Noha a két szuperhatalom között továbbra is számos vitás kérdés áll fent a különböző védővámoktól a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez szükséges csipeken át Tajvan helyzetéig, a kínai államfő által megígért első pandák már péntekre Amerikában lehetnek.

A múlt hónapban a washingtoni állatkert is arról számolt be, hogy még idén pandákhoz juthat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.