BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
14 March 2024, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: The Rheinmetall AG logo can be seen on the facade of an administration building. Germany's largest defense contractor Rheinmetall intends to significantly accelerate its growth course this year. As the company announced in Düsseldorf on Thursday, sales rose by 12 percent last year to around 7.2 billion euros and net profit by nine percent to 0.6 billion euros. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)e

Kiürültek a készletek: Németországnak még több tüzérségi lövedékre lesz szüksége

A német hadsereg már korábban megállapodott egy 1,2 milliárd eurós értékű üzletben több százezer lövedék szálításáról a Rheinmetallal, azonban a védelmi minisztérium még több lövedék beszerzését tervezi. A német fegyvergyártó az egyik legnagyobb haszonélvezője a háborús sokk okozta európai fegyverkezésnek.

A német hadsereg a tervezettnél 200 ezerrel több 155 milliméteres tüzérségi lövedéket tervez beszerezni a Rheinmetalltól – derül ki a védelmi minisztériumnak a parlament költségvetési bizottságához intézett, a Reuters által látott leveléből. Az új lövedékek a Bundeswehr raktárainak feltöltését szolgálják, mivel az Ukrajnának küldött szállítmányok kiapasztották a német készleteket.

14 March 2024, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: The Rheinmetall AG logo can be seen on the facade of an administration building. Germany's largest defense contractor Rheinmetall intends to significantly accelerate its growth course this year. As the company announced in Düsseldorf on Thursday, sales rose by 12 percent last year to around 7.2 billion euros and net profit by nine percent to 0.6 billion euros. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)e
Fotó: AFP

A Bundeswehr már korábban megállapodott egy 1,2 milliárd eurós értékű üzletben több százezer lövedékről a hadiipari vállalattal, a 200 ezer plusz lövedék ára 880 millió eurót érhet el, ami 391,3-es árfolyaman számolva 344 milliárd forintnak felel meg. Berlin az ügylettel azt is biztosítani akarja, hogy a cég az új gyártósorát a közép-németországi Unterluess városában tudja létrehozni.

A Rheinmetall az orosz–ukrán háború kirobbanása után kezdte meg a termelés felfuttatását, ugyanis az európai kormányok megerősítik hadseregüket és feltöltik készleteiket, mivel a Kijevnek szállított lőszerek és fegyverek mindenhol kiapasztották a készleteket. A 2020-ban még veszteséges cég piaci értéke több mint négyszeresére nőtt 2022. február óta, az árfolyam csak idén 74 százalékkal erősödött.

A német fegyvergyártó azóta is az egyik legnagyobb haszonélvezője a háborús sokk okozta európai fegyverkezésnek. A német költségvetés által 2022-ben erre a célra félretett 100 milliárd eurós keretből például 30-40 milliárd kerül a Rheinmetallhoz a cég vezérigazgatója szerint. A vállalat az első negyedéves csoportszintű árbevétele 1,58 milliárd euróra emelkedett.

A Rheinmetall bevételének 77 százalékára külföldről, azaz Németországon kívülről folyt be. Az üzemi eredmény növekedése még lendületesebb volt, egy év alatt 50 millió euróval, azaz 60 százalékkal, 134 millió euróra ugrott. A Magyarországon is jelen lévő vállalat rendelésállománya az első negyedév végére 43 százalékkal nőtt, és minden eddigi rekordot túlszárnyalva 40,2 milliárd euróra növekedett.

Magyarországon is aktív

A zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall Hungary korszerű lánctalpas és kerekes járműveket – például Lynxeket – fejleszt és gyárt a magyar fegyveres erőknek, míg a budapesti Rheinmetall Electronics Hungary a nagyszabású katonai vagy polgári megrendelői projektekhez szükséges átfogó, csúcskategóriás szoftvermegoldások fejlesztésére és tesztelésére összpontosít. 

A Rheinmetall Hungary Munitions eközben Várpalotán mintegy 150 hektáron épít új gyártóközpontot a magyar fegyveres erők lőszerellátására. A Rheinmetall azonban nemcsak gyártani szeretne Magyarországon, hanem a kutatás és fejlesztési tevékenységének egy részét is Magyarországra hozta. 

Armin Papperger 2021. májusi látogatásán állapodott meg a kormánnyal kis hatótávolságú légvédelmi fegyverrendszerek (Skyranger 30), toronylőfegyverek, továbbá speciális közepes kaliberű gránátok magyarországi fejlesztéséről és gyártásáról. Márciusban pedig egy szegedi hibrid gyár felépítését is bejelentette a cég.

Tízezerszámra gyárt hamarosan lőszert Litvániában a Rheinmetall

A szerződést aláírták, az építkezés ősszel kezdődhet. A fogadókészség érdekében a litván parlament áprilisban olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik a nagy nyugati fegyver- és lőszergyártók – köztük a Rheinmetall – számára, hogy gyorsabban és egyszerűbben építhessék fel litvániai gyártóüzemüket.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.