BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország és a balti országok EU-s segítséggel erősítenék meg keleti határaikat

Az országok egyre jobban félnek az orosz oldalról érkező fenyegetésektől. Lengyelország és a balti államok közösen fogják indítványozni határaik megerősítését, amihez különleges támogatást kérnek az EU-tól.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve az EU Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását. A négy miniszterelnök a PAP lengyel hírügynökség által megszerzett, az EU csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt elküldött levelében azzal érvelt, hogy az Európai Unió Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határa mentén kiépítendő védelmi infrastruktúra hatékony eszköz lenne az uniót onnan fenyegető katonai és egyéb hibrid támadásokkal szemben.

Polish Belarusian Border Amid Migration Crisis, Lengyelország
Lengyelország és a balti országok EU-s segítséggel erősítenék meg keleti határaikat / Fotó: NurPhoto via AFP

A négy miniszterelnök szerint a közösen indítványozott projekt kivitelezéséhez – tekintettel a méreteire és a költségére – különleges támogatásra van szükség az EU-tól mind politikai, mind pénzügyi téren. 

Lengyelország a közelmúltban új védelmi program bevezetéséről döntött Keleti Pajzs néven

a Fehéroroszország felől érkező hibrid támadások és az orosz–ukrán háború miatt. Észtország, Lettország és Litvánia hasonló okokból megállapodott egy úgynevezett Balti Védelmi Vonal kiépítéséről. A négy miniszterelnök szerint az Európai Uniónak többet kellene költenie védelemre, és össze kellene hangolnia kezdeményezéseit a NATO-val. 

A négy ország várhatóan felveti az ügyet a jelenlegi EU-csúcson.

Az orosz–észt határon a Narva-folyó vált a feszültség gócpontjává. Erre játszik rá Vlagyimir Putyin orosz elnök is, nem is csoda, hogy éppen itt kezdték meg egy hete álarcos férfiak a navigációs segédeszközök eltávolítását. Az incidens csak egy a sok közül: a Kreml, legfőbb szövetségesével, Fehéroroszországgal együtt folyamatosan provokálja a szomszédos országokat. Terület van bőven: a határvonal 3350 kilométeres, azaz hosszabb, mint az Egyesült Államok és Mexikó határa.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.