BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CDU and CSU closing rally for the European elections

Macron után Scholznak is mennie kell – szólít fel a bajor kormányfő

Németországnak a franciákhoz hasonlóan előrehozott választásra van szüksége a bajor miniszterelnök szerint. Emmanuel Macron francia elnök azután jelentette be az előrehozott választást, hogy pártja vereséget szenvedett az európai parlamenti voksoláson, és hasonló történt Németországban is – véli a bajor Markus Söder.

Ahogy Franciaországban, úgy Németországban is eljött az ideje az előrehozott parlamenti választásnak, miután mindkét kormány nagy vereséget szenvedett a vasárnapi európai parlamenti (EP) voksoláson – mondta Markus Söder bajor miniszterelnök.

CDU and CSU closing rally for the European elections
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Söder a Keresztényszociális Unió (CSU) – a Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja – vezetője a köztelevíziónak nyilatkozott, miután Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciójának mindhárom pártja – a Szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális FDP – öt évvel ezelőtti eredményénél jelentősen rosszabbat érte el a vasárnapi EP-választáson.

A tény az, hogy a koalíciós kormányt kiszavazták, és Olaf Scholznak új választásokat kell kiírnia, mint Macron (tette)

– fogalmazott Söder.

Emmanuel Macron elnök feloszlatta a francia parlament alsóházát, és új parlamenti választást jelentett be vasárnap este, miután frakciója vasárnap alulmaradt az európai szavazáson a radikális jobboldali Nemzeti Tömörüléssel szemben. Az első fordulót június 30-án tartják, a másodikat július 7-én – mondta Macron televíziós beszédében.

A radikális jobb fut be a második helyre, Scholzék csak harmadikak

Németországban a felmérések szerint a CDU–CSU pártszövetség nyerte a választást a szavazatok 29,5 százalékával, és Scholz szociáldemokratái még a második helyet se tudták megcsípni: oda a radikális jobboldali AfD futott be 16 százalékkal, 5 százalékpontot javítva az előző EP-választáshoz képest. Az SPD 15,9 százalékról 14-re esett vissza, története legrosszabb eredményét produkálva, a Zöldek 20,5-ről 12-re lappadt, az FDP pedig csak 5 százalékot ért el. 

Söder annak tudta be az AfD erős szereplését, hogy napokkal a választások előtt egy 25 éves afgán brutálisan megölt egy rendőrt Mannheimben, éles vitát okozva a kormány bevándorlási politikáját illetően. Ha a Politico tudósítása pontos Söder szavairól, a bajor politikus furcsán érvelt, nem azért sürgetve változást a menedékpolitikában, mert arra van szükség, hanem hogy ezzel gyengítsék az AfD-t.

Végre változás kell a menedékpolitikában Németországban, hogy visszaszorítsuk az AfD-t, hogy a demokratikus pártok megint több szavazatot kapjanak

– idézték Södert. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.