BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Geert Wilders előretörése jobbratolódást jelez az EP-ben

Jobbratolódást vetít előre az e heti európai parlamenti választáson a holland Geert Wilders bevándorlásellenes pártjának csütörtökön elért elsöprő nyeresége – derül ki a CNBC cikkéből. Hollandia volt az első ország, amely megszavazta a következő Európai Parlamentet, az EU-szintű eredmények vasárnap késő este várhatók.

A holland Geert Wilders bevándorlásellenes pártjának csütörtökön elért elsöprő nyeresége várhatóan nagyobb jobbratolódást vetít előre az e heti európai választásokon – írja a CNBC.

Geert Wilders szélsőjobboldali politikus elvetheti a többségi kormányalakításra vonatkozó terveit.
THE HAGUE - Party leader Geert Wilders (PVV) in the formation area after a conversation. PVV, VVD and BBB continue to talk. NSC leader Pieter Omtzigt was also invited, but he indicated that he did not want to continue with the talks. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Geert Wilders győzelme alapján Hollandiában is jobboldali előretörésre számítanak – nem légből kapott tehát a magyar várakozás, hogy átrendeződnek az arányok az Európai Parlamentben / Fotó: AFP

Hollandia volt az első ország, amely megszavazta a következő Európai Parlamentet, az EU-szintű eredmények vasárnap késő este várhatók. A legfrissebb holland exit pollok szerint a baloldali Munkáspárt és Zöldpárt enyhe előnyben van, összesen nyolc mandátumot szereztek a 31 európai parlamenti helyből. A Wilders’ Party for Freedom (PVV) hét mandátummal szorosan lemaradt a háta mögött, ami hatalmas előrelépés Geert Wilders pártjának. 

A PVV felfutása arra utal, hogy Hollandiában és tágabb értelemben 

az Európai Unióban megváltozott a politikai hangulat, és egyre nagyobb aggodalomra adnak okot olyan kérdések, mint a bevándorlás, a mezőgazdasági jogok és a blokk pénzügyi hozzájárulása.

Han ten Broeke, a Hágai ​​Stratégiai Tanulmányok Központjának politikai ügyekért felelős igazgatója kijelentette: nem volt kétséges, hogy ki nyerte a csütörtöki szavazást.

Ez messzemenően Geert Wilders lehet.

A populista érzelmek erősödését látjuk Európában és világszerte, ami a történelem legjobboldalibb Európai Parlamentjét eredményezheti – hangsúlyozta Tim Adams, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet elnök-vezérigazgatója a CNBC-nek. 

Az EU 27 tagállamában körülbelül 400 millió ember szavazhat az Európai Parlament következő 720 képviselőjére – ez az Európai Unió középpontjában álló három intézmény egyike, amely dönt a törvényeiről és a költségvetéséről.

Az EP-képviselőket országonként választják meg, a nemzeti pártok pedig európai pártcsoportokat alkotnak – emlékeztet cikkében a CNBC , hozzátéve: korábban az Európai Parlamentet a centrista pártok erős többsége vezette, de az Európai Néppártból, a szocialistákból és a demokratákból, valamint a Renew Europe tagjaiból álló kormányzó „szupernagykoalíció” veszteségeket szenvedett el, és a Európát megújító pártok nyerésre állnak. 

Európa egyik legjobban védett embere: Orbán Viktor nagyon bátor vezető

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke beszédet mondott a kétnapos CPAC Hungaryn.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.