BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia bejelentette, Patriot rendszert küld Ukrajnának

Románia hét Patriot légelhárító rendszert rendelt az USA-tól, a lehető legfrissebb konfigurációkban, de ezek közül eddig csak négyet kapott meg. Ebből kettő már működik, egyet pedig máris átadnak az Ukránoknak.

Románia egy Patriot rendszert adományoz Ukrajnának, de feltételt szabott az USA és a NATO országok számára – közölte a Hotnews.ro. Románia hét Patriot rendszert rendelt az Egyesült Államoktól, közel 4 milliárd dollárért, és eddig csak négy rendszert szállítottak le számára. Jelenleg csak kettő működik , a harmadik az év végétől, a negyedik pedig 2025 elejétől használható.

zelenszkij Patriot
háború
ukrán
Fotó: AFP

A Patriot rendszerek ukránoknak való átadást azzal jelentették be a román hatóságok, hogy az adományozás azzal a feltétellel történik, hogy a NATO-szövetségesekkel folytatják a tárgyalásokat Románia hasonló légelhárító rendszerének beszerzése érdekében, emellett szükség van ideiglenes megoldás azonosítására az így keletkezett hadműveleti sérülékenység fedezésére. 

A honvédelmi minisztérium jelentése az átadás megfelelőségéről a Digi 24 szerint azt mutatta, hogy Romániának nem szabadna átadnia ilyen rakétarendszert. A jelentés szerint fennáll a veszélye annak, hogy Románia többé nem kapja vissza a hadszíntérbe átvitt rendszert, ahol az orosz tüzérség és légi közlekedés gyakran támad ukrán katonai állásokra és létesítményekre. Vagyis a hadsereg vezetősége konkrétan ellenezte, hogy a Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnába küldjék.

A nap során a Financial Times arról számolt be, hogy az Amerikai Egyesült Államok úgy döntött, leállítja a Patriot rendszerek és rakéták szállítását más megrendelők irányába, mindaddig, amíg Ukrajna nem rendelkezik belőlük annyival, hogy meg tudja védeni magát az orosz légitámadásoktól. 

A Hotnews beszámolója szeirnt, Románia 7 db Patriot rakétarendszert vásárolt 3+ konfigurációban a következő alkatrészekkel:

– 7 db AN/MPQ-65 radarkészlet

– 7 db AN/MSQ-132 bekapcsolódás-ellenőrző állomás

– 13 antennaárboc-csoport

– 28 db M903 hordozórakéta (4 db PAC-2 GEMT rakéta vagy 12 db PAC-3 MSE rakéta szállítására és kilövésére alkalmas)

– 56 db PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) rakéta

– 168 db PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) rakéta

– 7 db Villamos Erőmű (EPP) III

Ezeken felül Románia a NATO által irányított akvizíciós programba is bekapcsolódott, melynek keretében  200 darab PAC-2 GEM-T rakétát vásárol  1 milliárd euró körüli becsült költséggel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.