BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraszámlálási káosz: új Vitézy-szavazatok Budán, előre felbontott dobozok Újpesten

A főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása miatt elővették a szavazatokat táróló dobozokat, és Újpesten döbbenten tapasztalták, hogy azoknak egy része már fel volt bontva. Eközben Budán is zajlik az újraszámlálás, ahol már találtak is érvényes szavazatokat.

Újpesten, a 6-os számú egyéni választókörzetben a baloldal újraszámlálást kezdeményezett, a delegáltak pedig döbbenten tapasztalták, hogy már korábban fel lett bontva több, szavazólapokkal teli doboz. Wintermantel Zsolt, a Fidesz helyi frakcióvezetője a közösségi oldalán leírta, hogy az egyéni választókörzetben szoros eredmény mellett szerezte meg a győzelmet, habár a polgármesteri címet nem sikerült visszanyernie – írja a Magyar Nemzet. Eközben egy meg nem nevezett budai kerületben állítólag már újra is számolták az érvénytelen szavazatokat, és találtak is 13 érvényes szavazatot Vitézy Dávid javára.

Frissítés: Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke pénteken bejelentette, sajtóhírekkel ellentétben csütörtökön sehol nem számolták újra a szavazatokat, tehát csütörtökön nem találhattak új érvényes szavazatokat, így az RTL információi tévesnek bizonyultak.

Fotó: Facebook / Wintermantel Zsolt

Ma a delegáltunk megdöbbenve tapasztalta, hogy bár még döntés nem született arról, hogy újraszámlálják-e a szavazatokat, 

egyes szavazóköri dobozok lezárása nem volt sértetlen, azokba bele lehetett nyúlni

– hívta fel a figyelmet Wintermantel Zsolt. A frakcióvezető azt is megosztotta, hogy mikre lett figyelmes az általuk delegált személy:

Fotó: Facebook / Wintermantel Zsolt

 

Új szavazatok Vitézy Dávid javára

Az RTL Híradója arról számolt be, hogy egy budai kerületben már nemcsak leadták, hanem össze is számolták az érvénytelen szavazatokat. Hozzátették: 

Vitézy Dávid javára plusz 13, Karácsony Gergelynek pedig plusz 2 érvényes szavazatot találtak a korábban érvénytelennek nyilvánított szavazatok között.

A csatorna azt is közölte, hogy bár pénteken lezajlik az újraszámlálás, aznap még nem várható végleges eredmény. Arról ugyanis csak keddig kell határozatot hozni. Azután, ha a jelöltek ezt nem fogadják el, akkor a Kúriához fordulhatnak, és még a Kúria döntése ellen is lehet jogorvoslatot kérni az Alkotmánybíróságtól.

Újraszámlálás és új választás

A Nemzeti Választási Bizottság szerdán 12 igen szavazattal, 4 szavazat ellenében döntött az újraszámlálásról. Ahogyan azt a Világgazdaság is megírta, szerdán 15:30-kor benyújtotta fellebbezését Vitézy Dávid a Fővárosi Választási Irodának. Vitézy Dávid szerdán nagyjából egyórás sajtótájékoztatót tartott, amelyen részletesen ismertette, mi történt az elmúlt 67 órában. 

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, és bejelentette, hogy akár ő, akár Vitézy Dávid nyer, 

az újraszámlálás után mindenképpen szeretne új választást.

Hangsúlyozta: nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni. Erre egy válasz van Karácsony szerint: Budapest területén meg kell ismételni a főpolgármester-választást. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.