BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: ilyen lesz a Fővárosi Közgyűlés összetétele

A Fidesz–KDNP és a Tisza egyaránt 10, a DK–MSZP–Párbeszéd 7, a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3-3 mandátumot szerzett a Fővárosi Közgyűlésben. Ez azt jelenti, önállóan egyik politikai erő sem lesz képes Budapestet irányítani. Kilátásban egy koalíció?

A helyi választási bizottságok várhatóan hétfőn a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján összesítik a polgármester-, valamint a képviselő-választás (tízezernél kevesebb lakosú településeken az egyéni listás választás, illetve a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületi választás) szavazóköri eredményeit, és megállapítják a választás eredményét. A tízezernél több lakosú településeken a helyi választási bizottság az egyéni választókerületi választás eredményéről kiállított, jogerős jegyzőkönyvek alapján tudja majd megállapítani a kompenzációs listás választás eredményét.

Választások 2024, fővárosi közgyűlés összetétele
Választások 2024: a Fidesz és a Tisza egyaránt 10 mandátumot szerzett a Fővárosi Közgyűlésben / Fotó: Purger Tamás
  • A vármegyei önkormányzati, 
  • a fővárosi közgyűlési és 
  • a főpolgármester-választás eredményéről kiállított, valamint 
  • a részvételi adatokat tartalmazó általános szavazóköri jegyzőkönyv egy-egy példányát 

a helyi választási iroda legkésőbb hétfőn 10 óráig eljuttatta a területi választási irodához. 

A területi választási bizottság a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján megállapítja a vármegyei önkormányzati választás eredményét, a Fővárosi Választási Bizottság pedig a főpolgármester-választás és a Fővárosi Közgyűlés választásának eredményét. Az utóbbiban az alábbiak szerint alakul a közgyűlés összetétele a bejutó pártok között:

  • Fidesz–KDNP: 10 mandátum – 28,69 százalék,
  • Tisza: 10 mandátum – 27,34 százalék,
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 7 mandátum – 16,62 százalék,
  • Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP: 3 mandátum – 10,15 százalék,
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 3 mandátum – 7,89 százalék
 

Ez azt jelenti, hogy 

önállóan egyik politikai erő sem lesz képes a fővárost irányítani.

Mivel egy pártnak sem lesz 50 százalékos többsége a budapesti közgyűlésben, a kormányzáshoz koalíciót kell alakítaniuk.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, minden idők legnagyobb küzdelme folyt Budapest főpolgármesteri székéért, amelyet végül Karácsony Gergely nyert meg a voksok 47,53 százalékával. A főváros kerületi polgármestereiről pedig ebben a cikkben írtunk. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.