BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: hihetetlen, mit rajzolnak ki a német eredmények - lehet hozni a szögesdrótot

Az újraegyesítés után 33 évvel élesen kirajzolódik az egykori NSZK és NDK közötti határ. Keleten az Alternatíva Németországnak (AfD) nyert, nyugaton ugyanez a kereszténydemokratáknak sikerült.

Az európai parlamenti választáson Németország ismét kettévált, ami rögtön látszik, ha az ember ránéz a választási térképre. A vonalazás tűpontosan követi az egykori NSZK és NDK közötti határt: míg Nyugat-Németországban a kereszténydemokraták és keresztényszocialisták (CDU–CSU) nyertek, addig Kelet-Németországban az Alternatíva Németországnak (AfD) sikerült ugyanez.

németország, választás, CDU, Afd
A német választáson a jobboldali pártok domináltak / Fotó: AFP

 

Van néhány nagyvárosi kivétel, de amúgy egyértelmű a határ

Csupán néhány nagyváros borult zöldbe (Hamburg, Kiel, Münster, Heidelberg, Freiburg), és néhány régi szociáldemokrata fellegvár is tudta tartani magát (Bréma, Bremerhaven, Herne), de egyébként a CDU–CSU színeibe borult szinte a teljes egykori NSZK.

Keleten pedig csupán Berlinben és a szomszédos Potsdamban nyertek a Zöldek, míg az uniópártok Potsdam-Mittelmarkot, Jénát, Weimart és Erfurtot hódították el egy türingiai körzettel egyetemben. Mindenhol máshol azonban az AfD diadalmaskodott. Ezektől eltekintve az egykori határ tökéletesen kirajzolódik.

A legerősebb párt Németországban az EP-választáson
 

A Bildnek az INSA közvélemény-kutató vezetője, Hermann Binkert is hangsúlyozta, hogy noha az AfD országosan 14 ponttal lemaradva a második erő a CDU mögött, keleten már a legerősebb pártnak számít.

A választáson egyébként a részvétel az újraegyesítés óta a legmagasabb volt, a szavazók 64,8 százaléka járult az urnákhoz, ami 3,4 százalékkal magasabb, mint a korábbi, 2019-es csúcs.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.