BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: Olaf Scholz koalíciójának minden pártja nagyot bukott

Németországban nyertek a kereszténydemokraták, megerősödött a szélsőjobb. A szocialisták, a zöldek és a szabad demokraták viszont nagyot buktak az exit pollok szerint.

A Németországban a szavazófülkék helyi idő szerint 18 órakor zártak be, az ezután készült exit poll felmérések szerint a konzervatív CDU/CSU-szövetség egyértelmű győztes lett a szavazatok 29,5-30 százalékával, ami döntő előny a többi párt előtt.

European elections - AfD election party
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A Zöldek pártja ezzel szemben úgy tűnik, hogy siralmasan teljesített, mindössze a szavazatok 12-12,5 százalékát szerezte meg, szemben a 2019-es 20,5 százalékkal, amikor a második legerősebb eredményt értek el.

A szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) egyértelműen erősödött, az első közvélemény-kutatási eredmények szerint 16-16,5 százalékos eredményt ér el, szemben az öt évvel ezelőtti 11 százalékkal. Ezzel megelőznék a szociáldemokratákat (SPD), akik a becslések szerint 14 százalékot szereztek, ami még a történelmileg leggyengébb 2019-es eredményüknél is rosszabb.

Németország új populista pártja, a Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), amely a baloldali gazdaságpolitikát jobboldali kulturális nézetekkel ötvözi, 5,5 százalékos eredménnyel érkezett a politikai palettára. A pártot Wagenknecht alapította, aki a távozása óta válságban lévő Baloldal párt meghatározó egyénisége volt. Az újonc párt nagyjából egy szinten végzett a szabad demokratákkal, az FDP-vel. 

Nagyon úgy tűnik, hogy Olaf Scholz kormánykoalíciójának mindhárom pártja súlyos verést kapott. 

Hatalmasat buktak a zöldek

A teremben, ahol az európai zöldek az európai uniós választásokat figyelő partijukat tartják, szörnyű csend lett, amikor a német televízióban bejelentették az exit pollok eredményét – tudósít a Politico. Eszerint a német zöldek szorult helyzetbe kerültek, mindössze 12 előre jelzett mandátummal. Ez hideg zuhany a hagyományosan zöldek fellegvárának számító országban: 2019-ben a német Zöldek a közelmúlt történetének legjobb eredményét érte el, 25 képviselőt küldött az Európai Parlamentbe.

A bejelentés alig egy perccel azután történt, hogy Vula Tsetsi, az Európai Parlament Zöldek frakciójának főtitkára és Benedetta De Marte, az Európai Zöld Párt főtitkára felszólalt, és elmondta, hogy erős eredményekben reménykednek ma este.

Reméljük, hogy ma este megállítjuk a szélsőjobboldal hullámát

– mondta Tsetsi. 

Az európai zöldek megpróbálták magukat királycsinálóként pozicionálni az Európai Bizottság vezetői posztjáért folyó versenyben, azzal érvelve, hogy képviselőik kulcsfontosságúak a zöldmegállapodás folytatásának biztosításában és a jobbközép Európai Néppárt jobboldali képviselőkkel való szövetségének megakadályozásában. A vasárnapi exit pollok alapján ez a stratégia csúfos kudarcot vallott. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.