BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A view of the Barceloneta Beach in Barcelona, Spain on June 19, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A klímaváltozás nyertese lehet Skandinávia

Miután a mediterrán térségben sokszor szinte elviselhetetlen az időjárás, sokan északnak veszik az irányt.

Az olasz reneszánsz, vagy éppen a görög ókori műemlékek helyett a stockholmi szigetvilágban gyönyörködik majd idén nyáron az amerikai Jaeger Lajewski. „Alapvetően hűvösebb helyre szerettünk volna menni – hangsúlyozta az építészmérnök a Bloombergnek, hozzátéve: Európának ezt a régióját még nem is látták eddig.

A view of the Barceloneta Beach in Barcelona, Spain on June 19, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Barcelona: hőség és tömeg
Fotó: AFP

A nagy vesztes a Mediterráneum?

A globális felmelegedés új fenyegetést jelent a déli országok számára.

Május már a 12. egymást követő hónap volt, amikor bolygónk hőmérsékleti rekordot állított fel. A globális átlag most 1,52 fokkal melegebb az iparosodás előtti szintnél,

a helyzetet jól kifejezi, hogy Görögország már tavasszal kénytelen volt bezárni az Akropoliszt a nap legmelegebb szakaszaiban.

Lajewski és barátai nem az egyetlenek, akik lemondanak a perzselő napsütésről, és a hűvösebb északot keresik fel. A trendnek mára neve is van: „ coolcationing”. Lefordítani erőltetett lenne, de a „vacationing” (vakációzás) angol kifejezésből ered. A trendből Skandinávia jelentősen profitál: tavaly 124 milliárd dollárral járult hozzá a gazdasághoz a turizmus, ami 6 százalékos növekedést jelent.

Optimista északiak

Kiemelkedő szezonra számítanak a Bloombergnek nyilatkozó utazásszervezők. És minden okuk meg is van az optimizmusra: 

bizonyos időszakokban a foglalások 27 százalékkal emelkedtek– mondja Misty Belles, a Virtuoso, a mintegy 20 000 luxusutazási tanácsadót tömörítő hálózat szóvivője. Összevetésképpen: 

míg az olaszországi foglások száma 3 százalékkal nőtt, a svédországi érdeklődés 47 százalékkal ugrott meg.

Az Egyesült Királyság repülőtereiről Koppenhágába, Bergenbe, Norvégiába és Stockholmba induló járatok keresése ezen a nyáron szintén két számjegyű százalékkal nőtt a KAYAK utazási keresőmotor szerint.

Különböző forgatókönyvek vannak

Az Európai Unió megbízásából készült kutatás legriasztóbb forgatókönyve szerint, ha 

a globális átlaghőmérséklet 4 fokkal megemelkedik, az a 2019-es adatokhoz képest 7 százalékkal csökkenti a turizmust Görögországban. 

Ugyanez a számítás 6 százalékos növekedést valószínűsít Svédországban, Dániában és Finnországban.  Persze Skandinávia klímájára is hat a globális felmelegedés, de a brutális hőhullámok ott még mindig ritkák. A hőmérséklet legalább 10 Celsius-fokkal a dél-európai alatt van, és a fojtó pártartalom helyett a hűvös szellő a jellemző.

People enjoy the heat at Hietaniemi beach in Helsinki, Finland on a sunny August, 9, 2020. (Photo by Mikko Stig / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Helsinki – kellemes idő, lézengő emberek
Fotó: AFP

Változatos észak

Sok jó lehetőség van Skandináviában a szabadidő eltöltésére. Egy hétig is lehet pihenni a dán tengerparton, a nagyvárosok színes kulturális programmal vonzanak, de az egyre népszerűbb aktív kikapcsolódást kedvelők is megtalálják számításaikat. Ki akarna 40-45 fokban túrázni, vagy éppen biciklizni? – teszi fel a költői kérdést  Nina Kjonigsen, a Visit Norway szóvivője. Hozzáteszi,

a szabadság alatt az emberek szeretnének a szabadban lenni, nem pedig bemenekülni a légkondicionált hotelszobákba – ezért is jó választás lehet Skandinávia. 

A Visitdenmark kutatása is megerősíti a leírtakat: hét európai országban kilencezer embert kérdeztek meg, és a válaszadók csaknem fele tapasztalt szélsőséges időjárást a tavalyi nyaralás alatt, így változtatni fog utazási szokásain.

A pénz beszél

A skandináviai turizmus felfutása mögött nem csak az éghajlatváltozás áll. Norvégiában és Svédországban a valuta leértékelődése vonzóbbá, azaz megfizethetőbbé tette az amúgy kimondottan drága országokat a külföldiek számára.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.