BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kastamonu marks 19th May Commemoration of Ataturk, Youth and Sports Day

Az Európai Unió újjáélesztené a kapcsolatokat Törökországgal

Törökország 2005-ben tárgyalásokat kezdett az unióhoz történő csatlakozáshoz, viszont évek óta nem történik előrelépés, ahogy a vámunió megújításáról szóló megbeszélések is holtpontra jutottak. Mindez arra késztette Ankarát, hogy alternatív partnerek után nézzen.

Az Európai Unió felgyorsítja a Törökországgal való kapcsolatok javítására irányuló terveket, amelyek célja a kereskedelmi kapcsolatok jövő évi megerősítése, miközben Ankara egyre inkább a riválisok felé tekint, miután csalódott Brüsszelben.

Kastamonu marks 19th May Commemoration of Ataturk, Youth and Sports Day
Fotó: Anadolu via AFP

Az EU egy háromlépcsős terven dolgozik, amely növelné a magas szintű találkozók számát, újraindítaná az Európai Beruházási Bank működését a közel-keleti országban, továbbá megkezdené a tárgyalásokat a mára elavult vámunió korszerűsítéséről – árulták el névtelenségüket kérő források a Bloombergnek.

A felek 1995-ben írtak alá megállapodást a vámunióról, ennek modernizációja azonban évek óta késik. Törökország 2005-ben tárgyalásokat kezdett az unióhoz történő csatlakozáshoz, viszont a megbeszélések szintén holtpontra jutottak. Mindez arra késztette Ankarát, hogy alternatív partnerek után nézzen: 

Törökország  szeretne csatlakozni a Kína vezette Sanghaji Együttműködési Szervezethez és a BRICS országcsoporthoz.

Török tisztviselők elárulták a hírügynökségnek, hogy az ország valódi előrelépést vár konkrét kérdésekben a tagsággal kapcsolatos üres ígéretek helyett. Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön, a NATO washingtoni csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy számos uniós ország, köztük Németország is korlátozza a fegyverek és felszerelések exportját.

Pedig az Európai Unió azt szeretné, ha Törökország segítene megakadályozná az Oroszországgal szemben hozott szankciók kijátszását. Ankara emellett kulcsfontosságú szerepet játszik az Európába irányuló illegális migrációs hullámok megfékezésére irányuló erőfeszítésekben, továbbá a NATO egyik legnagyobb hadsereggel rendelkező tagállama. 

Így aztán az unió kénytelen lesz felmelegíteni a hűvössé vált kapcsolatokat.

Magyarország már jó ideje felismerte Ankara jelentőségét: Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a török kollégáját fogadta. A felek megállapodást írtak alá, amivel szorosabb együttműködés jön létre az állami pénzügyekben, például a makrogazdasági és költségvetési tervezés, államadósság-kezelés, vagy a kincstár modernizációja terén.

Saját pártja kirúgná, de az EU vezetői büszkén védik Bident

Csütörtökön Olaf Scholz német kancellár volt a legújabb európai vezető, aki nyilvánosan bizalmát fejezte ki Joe Biden elnök kognitív képességeiben és politikai kitartásában, miközben Washingtonban a saját pártja jelenleg arról vitázik, hogy az öregedő politikus helyett nem kellene-e egy jobb jelöltet találniuk, aki ki tud állni Donald Trump ellen a novemberi választásokon.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.