BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
People flock to beaches as heatwave continues in Marseille

Extrém hőség tombol Dél-Európában

Délkelet-Franciaország, Spanyolország, Görögország és Olaszország lakosai is forrósággal küzdenek. Az extrém hőség Spanyolországban pénteken tetőzhetett, Görögországban pedig ezt a hétvégére várják a meteorológusok.

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet pénteken elérhette a 40 Celsius-fokot Délkelet-Franciaországban, Spanyolországhoz és Olaszországban is, ám az extrém hőség csak fokozódhat a hétvégén.

People flock to beaches as heatwave continues in Marseille
Marseilles standja megtelt az extrém hőségben / Fotó: Anadolu via AFP

Az extrém hőség megnöveli az erdőtüzek esélyét

Az előrejelzések szerint jövő héten a Marseille környéki erdőben nagy eséllyel tűz törhet ki a forróságban. A kiszáradt növényzet és a meleg együttesére pedig magas riasztási fokozatot adtak ki Olaszországban és Spanyolországban. A görög tűzoltók a csütörtök kora estig eltelt 24 órában 52 tüzet oltottak el.

Spanyolországban a szombat lehet a hét legmelegebb napja, az ország déli részére 44 Celsius-fokot várnak. Hasonló hőmérsékleti maximumot várnak a hétvégére Görögországban is.

Az éghajlatváltozás fokozza a hőhullámok intenzitását és gyakoriságát. Ezen kívül más szélsőséges időjárási eseményeket is elődéz a viharoktól és árvizektől kezdve az aszályokon át az erdőtüzekig. Idén nyáron eddig Görögország és a Balkán volt Európa legsúlyosabban érintett része, de a szaharai légtömeg most a Földközi-tenger nagy része fölé is átterjedt.

Az olasz egészségügyi minisztérium pénteken 17 városban, köztük Rómában, Firenzében és Palermóban rendkívüli hőségriadóra figyelmeztetett.

Hőség: 45 fokos hőérzet is lehet majd a nagyvárosokban – mutatjuk

Nem mindenki fogja túlélni a későbbi nyarak hőstresszét Magyarországon. Mára mintegy 40-45 nappal hosszabbak és melegebbek a nyarak, mint 50 évvel ezelőtt. Az átlaghőmérséklet növekedésével pedig a szélsőségesen magas értékek is megváltoznak, amelyek úgynevezett hőstressznek teszik ki az emberi szervezetet. A közvetlen és rövid távú hatást pedig nem minden emberi szervezet tudja tolerálni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.