BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Geert Wilders pártja is letette az esküt, megalakult az új holland kabinet

Ez az első alkalom, hogy Wilders szélsőjobboldali pártja a holland kormány tagja lett. Bár Geert Wilders kénytelen volt lemondani a miniszterelnöki pozícióról, a Szabadságpárt vezette új kormány most a migrációt veszi célkeresztbe.

Hollandia új kabinetje kedden letette az esküt, így ez az első alkalom, hogy Geert Wilders szélsőjobboldali pártja a holland kormány tagja lett. A Wilders-féle Szabadságpárt vezette új kormány jelentősen csökkenteni akarja a migrációt, ami az elmúlt évtizedek legkeményebb jobboldali elmozdulását jelenti az országban. A kabinet sürgősségi jogszabályokra kíván hivatkozni, hogy korlátozzák az illegális bevándorlók beáramlását és hogy kimaradjanak az  Európai Unió migrációs politikájából.

Geert Wilders, holland kabinet, Hollandia
Geert Wilders pártja is letette az esküt, megalakult az új holland kabinet / Fotó: ANP via AFP

Hollandia új kabinetje akkor lép hivatalba, amikor a választók legnagyobb aggodalma az illegális bevándorlás. Annak ellenére, hogy a novemberi választásokon megdöbbentő győzelmet aratott, Wilders azon törekvése, hogy jobboldali kabinetet alakítson, nehéz feladatnak bizonyult – írja a Bloomberg. 

A szélsőjobboldali politikus kénytelen volt lemondani a miniszterelnöki pozícióról, hogy előre mozdítsa a koalíciós tárgyalásokat, 

de a pártok Dick Schoof korábbi hírszerzési vezérigazgatót választották. Schoof már korábban nagy tapasztalatot szerzett a bevándorlás és a biztonság területén, és Hollandia leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökét, Mark Ruttét váltotta.  

Ruttét június 26-án hivatalosan is megválasztották a NATO következő főtitkárának – október 1-jén váltja Jens Stoltenberget a szövetség élén. Amikor Rutte tavaly kifejezte érdeklődését a pozíció iránt, gyorsan elnyerte több kulcsfontosságú NATO-tag támogatását, köztük az Egyesült Államokét, Nagy-Britanniáét, Franciaországét vagy épp Németországét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.