BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
U.S. Presidential Election / Kamala Harris család

Családtagjaival töltené meg a Fehér Házat Kamala Harris

Klánt épít a demokrata jelölt, az amerikai politika legnagyobb lúzereiből. A családtagok és közeli barátok megfelelő védelmet nyújthatnak az elnöknek Washingtonban, ám katasztrófát jelenthetnek az USA számára. A jelenlegi gazdasági problémák mellett most szakértőkre és politikai veteránokra lenne szükség egy esetleges Harris-kormányban.

Kamala Harris alelnök kiterjedt segítői hálózatot épített ki több évtizedes jogi és politikai karrierje során. A várható demokrata elnökjelölt azonban továbbra is szűken tartja belső körét, amelyet szinte csak a családtagjai alkotnak. A nekik ígért zsíros pozíciók egy győzelem esetén azonban félelemmel töltik el az amerikaiakat, amikor Washingtonban nem nepotizmusra, hanem egy szakértői kormányra lenne szükség. 

U.S. Presidential Election / Kamala Harris család
Választási győzelme után Kamala Harris az egész családját beköltöztetné a Fehér Házba / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A 2016-ban a szenátusba választott alelnök még viszonylag új az amerikai politikában, és most, hogy valószínűleg ő lesz a Demokrata Párt jelöltje és Donald Trump kihívója a novemberi választásokon, hamarosan el kell kezdenie megtervezni a Fehér Ház személyzetének és a kormányának az összeállítását – írta a The Wall Street Journal.

Az USA jelenlegi gazdasági problémái mellett most szakértőkre és politikai veteránokra lenne szükség, akik ellensúlyozni tudják a lehetséges elnök tapasztalatlanságát.

Ezért annyira rémisztő az amerikaiak számára, hogy Harris belső köre kizárólag családtagjaiból és közeli barátaiból áll, akik képességei bőven hagynak kívánnivalót maguk után.

Igaz, hozzá hasonlóan szinte mindannyian jogi végzettséggel rendelkeznek – amely sosem árt Washingtonban –, ezen túlmenően azonban a jelentős részüknek fogalma sincs egy ország vezetéséről, a külpolitikáról vagy a gazdaság gatyába rázásáról. Sőt, még egy rendes kampányt sem tudtak levezetni.

Az amerikai csapda: Trump lesöpörné Kamala Harrist az elnökválasztáson

Egy új felmérés szerint Donald Trump könnyedén legyőzné Kamala Harris alelnököt az elnökválasztáson. Joe Biden eközben magyar idő szerint hajnali két órától a szavazóit győzködi alkalmasságáról és arról, hogy ne indítsanak mást helyette.

Harris egyetlen testvére – húga, Maya Harris – volt a 2020-as demokrata elnökjelöltségért folytatott kampányának vezetője, amely csúfos véget ért a politikus számára, és a szavazatok mindössze 1 százalékát tudta összegyűjteni. Ezért a kudarcért sokan a húgát hibáztatták, aki korábban Hillary Clinton politikai tanácsadója volt a 2016-os fehér házi pályázat során – ez pedig a történelem egyik legkínosabb vereségéhez vezetett.

Szintén közeli támogatója a sógora, Tony West, aki korábban, az Obama-kormányzat idején igazságügyiminiszter-helyettes volt. S bár a karrierje egészen az utóbbi évekig nagyrészt eseménytelen volt, Harris kinevezése óta több nagyvállalatban, köztük a PepsiCo és az Uber vezetésében is szerepet kapott.

Kritikusai szerint West az ipari lobbi képviselőjeként befolyásolhatja Kamala Harrist, aki így az amerikai dolgozók helyett az üzleti elit érdekeit fogja szolgálni.

A demokrata alelnök emellett szoros kapcsolatot ápol unokahúgával, Meena Harrisszel is, aki szintén részt vett nagynénje sikertelen kampányának megszervezésében, apjának köszönhetően pedig vezető pozíciót szerzett az Uberben.

Legnagyobb támogatója azonban kétségtelenül a férje, Doug Emhoff, egy szórakoztatóipari ügyvéd, akivel 2014-ben házasodtak össze. Az Egyesült Államok első „Second Gentlemanjeként” arra használta pozícióját, hogy a Biden-kabinet megbízásából éveken keresztül antiszemitizmussal és fajgyűlölettel vádolja meg Donald Trumpot, annak ellenére, hogy az általa bemutatott bizonyítékokról – ha egyáltalán léteztek – gyakran kiderült, hogy hamisak voltak.

kamala harris család
A Harris család politikai hatalomra kerülése katasztrófával végződne az USA számára / Fotó: AFP

Harris a szűk családi körén kívül néhány barátját is meghívta a hatalom közelébe: Reggie Hudlin producer és felesége, Chrisette Hudlin, akik elsősorban a Django elszabadul című film stáblistájáról, valamint az alelnök és párjának összehozásáról ismertek.

Milyen lenne Kamala Harris külpolitikája?

Valószínűleg keményen fellépne Oroszországgal és Kínával szemben, és kritizálná Izraelt a Gázába irányuló segélyek kezelése miatt. Biden kiszállásával az elnökjelölti versenyből a Kamala Harris által követendő politikáról találgat a világ.

Rajtuk kívül az alelnök körül még kering néhány politikai funkcionárius, ám az ő képességeik is hagynak kívánnivalót maguk után:

  • Rohini Kosoglu, a legközelebbi tanácsadója Harris katasztrofális választási kampányát irányította 2020-ban;
  • Josh Hsu, a politikus jogi főtanácsadója a 2020-as kampány nemzetpolitikai igazgatója volt;
  • Kristine Lucius az alelnök kabinetfőnöke lett, amikor Harris 2019-ben az elnökválasztáson indult, és 2021-ben visszatért hozzá a Fehér Házba mint vezető tanácsadó;
  • Julie Chavez Rodriguez, aki Biden kampánymenedzsere volt, most Harrist vette a szárnyai alá – őt sokan azzal gyanúsítják, hogy tudott az elnök hanyatló elmeállapotáról, és mégis eltitkolta azt.

A legnagyobb tapasztalattal Lorraine Voles jelenlegi kabinetfőnök rendelkezik, aki korábban Al Gore alelnöknek is dolgozott. Tanácsadói közül ő az egyetlen, akit hatékony politikai játékosnak lehet nevezni.

Emellett Harris mély kapcsolatokat ápol a fekete politikai vezetőkkel, abortuszjogi csoportokkal, szakszervezetekkel és kaliforniai politikusokkal, akiktől most hangos támogatásra számít a választási versenyben. Közéjük tartozik Minyon Moore, a Demokrata Nemzeti Bizottság elnöke is, aki kulcsszerepet játszhat abban, hogy a párt komolyan vegye Harrist mint a jelöltet, aki legyőzheti Trumpot.

Joe Biden nem dől hátra: személyesen vesz részt Kamala Harris kampányában

Az elnökjelöltségtől visszalépő Joe Biden továbbra is aktív részese akar lenni a választási kampánynak. Azt mondta, hogy végig személyesen vesz részt Kamala Harris kampányában, hogy így támogassa alelnökét a Trump elleni csörtében. Joe Biden most szólalt meg először, mióta visszalépett a Demokrata Párt jelöltségétől.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.