BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael pénzügyminisztere szerint a jelenlegi békefeltételek csak a Hamásznak kedveznek

Bezalel Smotrich szerint a jelenlegi megállapodás egyáltalán nem abszolút győzelem, hanem inkább teljes kudarc. Az izraeli pénzügyminiszter hangoztatta: ha Izrael aláírja ezt a békemegállapodást, csak további embereket ítél halálra, miközben megadja Jahja Szinvarnak a lehetőséget egy újabb mészárlásra.

A Hamásszal való megegyezés vereséget és megaláztatást jelentene Izrael számára, valamint a Hamász-vezér Jahja Szinvar győzelmét – mondta Bezalel Smotrich, az izraeli Vallási Cionizmus Párt vezetője. Smotrich – aki egyben Izrael pénzügyminisztere – az előtt figyelmeztette Izrael vezetését, hogy az ország képviselői a héten újra Kairóba és Dohába utaznának, hogy folytassák a Hamásszal való túsztárgyalásokat. 

Israel's Finance Minister Addresses Families of Hostages During Jerusalem Rally Amid Government Coalition Tensions, Izrael
Izrael pénzügyminisztere ellenzi a tárgyalás alatt lévő békemegállapodást / Fotó: NurPhoto via AFP

A pénzügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy szerinte egy olyan megállapodás, amelyet most tető alá akarnak hozni, további 90 túszt ítélne halálra, akik nem részei a megállapodásnak, ráadásul ezreket fognak meggyilkolni Szinvar következő mészárlásában – írja a The Times of Israel. 

Smotrich elmondta: vérfürdőt fog eredményezni, és felelőtlen ez a megállapodás.

A pénzügyminiszter megszólította Benjámín Netanjáhú miniszterelnököt is: „Ez nem abszolút győzelem, hanem teljes kudarc.” 

Az izraeli kormányt közben azzal vádolják, hogy megpróbálja szabotálni az Egyesült Államok által támogatott tűzszüneti javaslatot folyamatosan bővülő követeléseivel, annak ellenére, hogy korábban elfogadta a tervet. Egyiptomi tisztségviselők és a Hamász képviselői a hét végén bejelentették, hogy az iszlamista fegyveres szervezet újabb követeléseket vetett el Izraellel szemben, ezzel elősegítve a béketárgyalások előrehaladását, és növelve a tűzszünet esélyeit.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.