BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a bíróság: Trump rendelkezik némi immunitással

A határozat következtében tovább halasztódnak a volt elnök elleni perek.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn úgy döntött, hogy Donald Trump volt elnök jogosult bizonyos fokú mentességre a szövetségi büntetőeljárás alól a hivatali ideje alatt tett hivatalos intézkedései miatt, ami a választási szezon kellős közepén mérföldkőnek számító döntés, és tovább késleltetheti a washingtoni büntetőperének kezdetét.

Fotó: AFP

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a hatalmi ágak szétválasztására épülő alkotmányos struktúránk értelmében az elnöki hatalom természete megköveteli, hogy a volt elnök bizonyos fokú mentességet élvezzen a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elkövetett hivatalos cselekmények miatt. Legalábbis az elnök alapvető alkotmányos hatáskörének gyakorlása tekintetében ennek a mentességnek abszolútnak kell lennie. Ami a többi hivatalos cselekedetét illeti, őt is megilleti a mentelmi jog” – írta John Roberts főbíró.

„Az eljárás jelenlegi szakaszában ebben az ügyben azonban nem kell és nem is döntünk arról, hogy ennek a mentességnek abszolútnak kell-e lennie, vagy ehelyett elegendő-e a vélelmezett mentesség” – tette hozzá.

Konzervatív-liberális vonalak mellett döntöttek

A bíróság – amelynek hatfős konzervatív többségében három Trump által kinevezett tag is van – 

politikai vonalak mentén, 6:3 arányban döntött,

és a határozatuk meghatározza a Jack Smith különleges ügyész által indított, nagy horderejű büntetőügy sorsát, emlékeztetett a CNBC.

Trumpot négyrendbeli vádiratban azzal vádolják, hogy törvénytelenül összeesküvést szőtt, hogy megfordítsa a 2020-as elnökválasztáson Joe Biden elnökkel szemben elszenvedett vereségét.

A washingtoni szövetségi bíróságon folyó per egyelőre szünetel, Trump azzal érvel, hogy az elnöki tisztsége idején elkövetett hivatalos cselekményei miatt mentességet élvez a büntetőeljárás alól. A republikánusok várható jelöltjének ügyvédjei azt állítják, hogy egy volt elnököt nem lehet megvádolni hivatali ideje alatt elkövetett hivatalos cselekedeteiért, hacsak a kongresszus nem vádolja meg és nem ítéli el.

A Legfelsőbb Bíróság beavatkozása további hónapokig tartó késedelmet garantál, 

mivel a testület visszautalta az ügyet alsóbb szintre. Így kétséges, hogy bármelyik tárgyalás is elkezdődik a november 5-i választások előtt.

 

Trump nagy győzelemnek, az alkotmány és a demokrácia sikerének minősítette a döntés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.