BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merénylet a Rheinmetall-vezérigazgató ellen: az oroszok és a németek is reagáltak

Serap Güler, a jelenleg ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) biztonságpolitikai szakértője közölte, hogy egy ilyen orosz fenyegetésre Németországnak azzal kell reagálnia, hogy még jobban támogatja Ukrajnát.

Felháborodást keltett pénteken Németországban, hogy Oroszország állítólag a német Rheinmetall hadi- és járműipari konszern vezérigazgatójának, Armin Pappergernek a meggyilkolását tervezte. Annalena Baerbock német külügyminiszter a hírt kommentálva kijelentette, hogy Oroszország hibrid, fizikai személyek és vállalatok ellen irányuló háborús agressziót folytat Európa területén.

Headquarters of Rheinmetall AG
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Nancy Faeser belügyminiszter azt mondta, hogy a német kormány nemcsak most, hanem a jövőben is nagyon komolyan veszi az országával szemben jelentősen megnőtt orosz fenyegetést. Serap Güler, a jelenleg ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) biztonságpolitikai szakértője közölte, hogy egy ilyen orosz fenyegetésre Németországnak azzal kell reagálnia, hogy még jobban támogatja Ukrajnát.

Mint ismert, a CNN amerikai hírtelevízió és a The New York Times napilap csütörtöki, titkosszolgálati forrásokra hivatkozó értesülései szerint Moszkva a német Rheinmetall cégvezérét, Armin Pappergernek ellen tervezett merényletet. Amikor az amerikaiak értesültek a szándékról, azonnal értesítették Németországot, így meghiúsult az állítólagos összeesküvés.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken visszautasította az amerikai sajtó szerinte értesüléseit, amit álhírnek minősített. Peszkov szerint az információk névtelen forrásokból származnak és nem tartalmaztak komolyan vehető bizonyítékokat.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

A hadiipari tevékenység nem ismeretlen Magyarországon, és ez még akkor is igaz, ha a kétezres évek elejére lényegében lenullázódott a szegmens. Aztán 2020 nyár végén bekövetkezett a fordulat, azóta pedig a reneszánszát éli a védelmi ipar. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.