BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majdnem 33 fokot mértek Moszkvában, a polgármester pánikol

Több mint 100 éve nem mértek olyan meleget Moszkvában, mint szerdán. A helyi meteorológiai intézet 32,7 fokról számolt be. Az orosz főváros polgármestere felhívta a lakosok figyelmét, hogy a legmelegebb órákban ne menjenek a napra és tegyenek óvintézkedéseket a hőség ellen. Péntekre ugyanakkor már vihart és jégesőt jósolnak.

Több mint százéves melegrekord dőlt meg szerdán Moszkvában, ahol 32,7 Celsius-fokot mértek – közölte csütörtökön a Fobosz meteorológiai intézet. A melegrekord fél fokkal haladta meg a korábbi csúcsot, amit 1917 nyarán mértek az orosz fővárosban.

Moszkva hőség időjárás melegrekord
Melegrekord dőlt meg Moszkvában / Fotó: AFP

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a több mint húszmilliós Moszkva lakosságát arra figyelmeztette, hogy tegyenek óvintézkedéseket a hőség miatt, és ne menjenek a szabadba a legmelegebb órákban. A településvezető hozzátette, hogy 

az előrejelzések szerint pénteken viharok is kialakulhatnak, és akár jégeső is eshet.

A hőség miatt 

  • hatalmasra nőtt a kereslet a légkondicionálók iránt, és 
  • a moszkvaiak rekordmennyiségű jégkrémmel, valamint 
  • hideg üdítővel védekeztek a meleg ellen. 
  • A metróban és számos vasútvonalon vizet osztottak az utasoknak.

A Fobosz adatai szerint Oroszország Csendes-óceáni partvidékén, Szibériában és az ország nyugati részén szintén melegrekordok dőltek meg a hőhullám miatt. Egyes helyeken 35 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérő higanyszála.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.