BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor

A miniszterelnök terve minden magyart érinthet

Orbán Viktor többek között arról beszélt a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján, hogy az összes olyan támogatást, amely a magyar társadalom stabilitását és rugalmasságát szolgálja – például a családtámogatási rendszert –, ki kell terjeszteni teljes egészében a magyarok lakta területekre az országhatáron kívülre is.

Ki kell terjeszteni a magyar társadalom stabilitását szolgáló támogatási rendszert a magyarok lakta területekre az országhatáron kívülre is – jelentette ki a magyar miniszterelnök szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn.

Orbán Viktor, támogatási rendszer, Tusványos
Orbán Viktor terve: ki kell terjeszteni a magyar támogatási rendszert / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján azt mondta, belátható időn belül 

az összes olyan támogatást, amely a magyar társadalom stabilitását és rugalmasságát szolgálja – például a családtámogatási rendszert –, ki kell terjeszteni teljes egészében a magyarok lakta területekre az országhatáron kívülre is.

A kormányfő szerint a magyar nagystratégiának nemzeti alapokon kell állnia. Minden magyarok lakta területet magában kell foglalnia, és a világon élő összes magyart magához kell kapcsolnia.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, az irány nem rossz.

A magyar állam jelenleg évente átlagban 100 milliárd forintot fordított erre, miközben a Gyurcsány-kormány időszakában egy év alatt ez csupán 9 milliárd forint volt.

„Ez több mint tízszeres növekedést jelent” – tette hozzá.

Beszédében többek között arról is beszélt, hogy mi, magyarok nem tagozódunk be, hanem megőrizzük a sokszínűséget. Úgy véli, nem a Kis-Magyarországból indulunk ki, mert országunk minden magyar lakta területet magában foglal és összekapcsol. 

Kiemelte a magyar ember személyes szabadságát: „Nem vagyunk militarizált ország, hiperfegyelmezettek, nem tűrjük jól a hierarchiát. Nekünk a rend nem önérték, hanem a szabadsághoz szükséges állapot. Ez egy genetikai adottságunk.”

Az ellenfelek ugyanakkor támadni fogják Orbán Viktor, mert betagozódást akarnak. Ezt a küzdelmet vállalni kell, de ezt nem a mostani kormány fogja befejezni, hanem a 20-as, 30-as fiatalok. Két álláspont lesz: liberális és nemzeti. Minden mentes politikusok szemben a vagányokkal. Ezért a toborzást el kell kezdeni. A nemzeti tábor csak trombitaszóra bújik elő, csak magasba emelt zászló alatt gyűlik össze. „Ilyen fiatalok kerestetnek!” – közölte a miniszterelnök.

Megduplázzák jövőre a gyermekek után járó adókedvezményt

Orbán Viktor rögtön posztolt is tusványosi beszéde után, melybe visszautalt az elhangzottakra: 

Nagy bejelentés Tusnádfürdőn. A 2025-ös évben a gyermekek után járó adókedvezmény összegét megduplázzuk!

A családi adókedvezménynek köszönhetően idén

  • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt, 
  • 2 gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt, 
  • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként. 

 

Ezt jelenti a magyar családtámogatási rendszer számokban

Az elmúlt években több mint 30 olyan intézkedést vezetett be a kormány, amellyel segítette a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést – hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert. A Kulturális és Innovációs Minisztériumban parlamenti államtitkára olyan példákat is bemutatott a közösségi oldalára feltöltött videójában korábban, amelyekből kiderült, hogy az intézkedések milyen eredményeket értek el. Például

a 2011-ben történt családbarát fordulat óta 178 ezer gyerekkel több született meg, mint anélkül született volna.

  • A kormány újra visszaállította a 3 éves gyest. 
  • A családi adó- és járulékkedvezményt a kiskorú gyermeket nevelő családok 95 százaléka veszi igénybe. 
  • Mintegy 60 ezer négy vagy több gyermekes édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. 
  • Több mint duplájára, 66 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, ezzel is segítve a kisgyermekes anyák munkába állását. 
  • Eddig még soha nem jutott ennyi gyerek ingyenes tankönyvhöz, kedvezményes étkezéshez, táborozáshoz, mint most 

– sorolta az államtitkár.

Már 

megközelítőleg 250 ezer család jutott ingatlanhoz, vagy bővítette otthonát a CSOK és a CSOK Plusz segítségével,

a gyermekes családok életszínvonalát jelentősen növelték a 2010 óta bevezetett támogatások

– hívta fel a figyelmet Zsigó. Hozzátette: az otthonfelújítási programmal 370 ezer család otthona újult meg. A Babaváró program 245 ezer család életét segítette. 

Párizs 2024: a nemzetközi sajtót lenyűgözte az olimpiai megnyitó – Orbán Viktort nem

A magyar miniszterelnök szerint nincs többé közerkölcs – ha valaki megnézte a párizsi olimpia megnyitóját, ezt láthatta. Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a nyári játékok pénteki ünnepségére is kitért.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.