BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor Moszkvában: a komplett orosz sajtó a magyar miniszterelnök látogatását harsogja

A kormányfő az orosz elnökkel, Putyinnal tárgyal. Orbán Viktor moszkvai útja túlzás nélkül lázban tartja az orosz nyilvánosságot.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Orbán Viktor péntek délelőtt Oroszországba érkezett, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyaljon.

orbán
Orbán Viktor Moszkvában: a komplett orosz sajtó a magyar miniszterelnök látogatását harsogja / Fotó: Orbán Viktor hivatalos oldala / Facebook

A hivatalos útról napok óta találgatnak a hazai és a nemzetközi térben, most viszont immáron hivatalos a Putyin–Orbán-csúcstalálkozó létrejötte. Ezt a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan megerősítette az MTI-nek kiadott közleményében.

A vizit horderejét mutatja, hogy Orbán Viktor megérkezése azonnal vezető hírként jelent meg az orosz médiában. A nagy orosz lapok egyöntetűen első helyen számolnak be a fejleményről, így

  • a Kommerszant,
  • a Ria,
  • a Taszsz,
  • az Izvesztyija
  • vagy a Ren.
Orbán
Fotó: VG

A Világgazdaság folyamatosan követi Orbán Viktor oroszországi útjának eseményeit, ezekről azonnal beszámol az olvasóinak.

Mit ír az orosz sajtó Orbán Viktor látogatásáról?

A Ria Havasi Bertalan közleményét idézi, amely szerint a békemisszió keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett, és találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel. Felidézik, hogy július 1-jétől Magyarország tölti be hat hónapon keresztül az EU soros elnökségét. Ennek második napján Orbán Viktor – 12 év után először – Kijevbe látogatott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Emlékeztettek rá, hogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azt írta az X közösségi oldalon, hogy Magyarországnak az EU elnökeként nincs joga az Európai Unió nevében kapcsolatba lépni Oroszországgal. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyancsak közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy az EU Tanácsa nem adott felhatalmazást Orbánnak, hogy az unió nevében Moszkvába látogasson. Szerinte ilyen útra csak kétoldalú kapcsolatok keretében kerülhet sor.

De a Ria Putyin sajtótitkárának, Dmitrij Peszkovnak az előző napi nyilatkozatát is megismételte. Ő úgy fogalmazott, hogy Putyinnak július 5-én sűrű lesz a munkaideje, és a Kremlben tárgyal majd.

Az Izvesztyija azt emelte ki, hogy a két vezető várhatóan megvitatja majd az ukrán válságot. Emlékeztettek rá, hogy Orbán Zelenszkijnek megfontolásra javasolta a tűzszünet lehetőségét, de később a Die Weltwoche magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán elnöknek nem igazán tetszett a javaslat. Az ukrán államfő azt mondta neki, hogy a múltban negatív tapasztalatai voltak a fegyverszünetről, amelyet Ukrajnára nézve károsnak tart.

A lap jelezte, hogy az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti tárgyalások utolsó fordulóját még 2022. március 29-én tartották Isztambulban. Akkor azok körülbelül három óráig tartottak. Később Kijev hivatalosan is felhagyott a Moszkvával való egyeztetéssel. Ugyanezen év október 4-én életbe lépett az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozata arról, hogy a Putyinnal való tárgyalások nem engedélyezettek.

Az orosz hírügynökség, a TASZSZ azt írta, hogy a két politikus legutóbbi találkozója Kínában volt még 2023 októberében, az „Egy öv, egy út” fórumon. A magyar kormányfő július 5-én a tervek szerint részt vesz a türk államok bakui csúcstalálkozóján, amely lehetővé teszi a Moszkvai vizitet. A lap szerint a magyar kormány többször hangoztatta, hogy nyitva kell tartani az Oroszországgal való kommunikációs csatornákat, egyebek között az ukrán válság megoldásának keresésére is.

Megjegyezték, hogy az EU-ban Budapestet sokszor bírálják és nyomás alá helyezik. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára ugyanakkor olyan politikusként jellemezte Orbánt, aki tudja, hogyan kell nagyon határozottan megvédeni országa érdekeit.

Orbán Viktor Moszkvában: Putyin elmondta, miért érkezett hozzá a magyar miniszterelnök – videón a találkozó

A magyar miniszterelnök megérkezett Moszkvába, az orosz elnök már fogadta is. Putyin percekig beszélt Orbán Viktor látogatásának lényegéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.