BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
business person having break, laying in park.

Pihenés - Éppen azok panaszkodnak a kevés szabadságra, akiknek a legtöbb van

Az európaiak vágynak a legjobban a pihenésre.

A munkavállalók majdnem kétharmada érzi úgy világszerte, hogy nem jut elég idő pihenésre – derül ki az Expedia 11 500 ember körében végzett felméréséből. Érdekes módon azok panaszkodnak leginkább, akiknek a legtöbb szabadságuk van.

business person having break, laying in park.
A szabadságot meg is kell tervezni / Fotó: Getty Images

A németek 84, a franciák 69 százaléka érzi úgy, hogy nem tölt elég időt távol a munkahelyétől – ez a két ország vezeti a listát. Pedig ők állnak a legjobban, a németeknek minimum húsz, de a kollektív szerződéseknek köszönhetően többnyire 27, a franciáknak pedig évi harminc nap szabadságot biztosít a törvény. A legtöbb uniós országban 20–25 nap az alapszabadság.

Velük szemben az amerikaiak csak 11, a japánok 12 nap szabadságot vesznek ki évente, ennek ellenére az előbbieknek csak a 65, utóbbiaknak pedig az 53 százaléka panaszkodik a túl kevés pihenésre. Az Egyesült Államok esetében ez így is 11 éves csúcs, míg a világ sok részén egyre elégedettebbek a munkavállalók a fizetett szabadság mértékével.

Mi a baj a németekkel és a franciákkal?

Az Expedia jelentése szerint a „szabadságtól való megfosztottság” érzése nem annyira a ténylegesen kivett szabadsággal, hanem inkább a munka és a szabadidő körüli kulturális szokásokkal függ össze.

„A franciák túlnyomórészt alapvető jogként tekintenek a szabadságra, míg az amerikaiak ezt bűnös élvezetként kezelik. Ez az oka annak, hogy az átlagos francia munkavállaló számára még egy hónap sem tűnik elegendő időnek” – nyilatkozta a CNBC-nek Christie Hudson, az Expedia amerikai PR-ért felelős vezetője.

Németországban viszont a megkérdezettek 42 százaléka úgy érzi, hogy a munkaadója nem támogatja, hogy szabadságot vegyen ki.

Ez egyébként a legalacsonyabb arány világszerte. „Ez hozzájárulhat a bűntudathoz és ahhoz, hogy nem tudnak kikapcsolódni és felfrissülni” – véli a szakértő.

Elpocsékolt szabadnapok

Annak ellenére, hogy szívesebben pihennének többet, a hongkongiak az egyetlenek, akik alaposan megtervezik a pihenést, és kiveszik minden szabadságnapjukat, a többiek hagynak párat pocsékba menni. Mi több, a hongkongiak azok, akik több időt terveznek szabadsággal tölteni, mint amennyivel rendelkeznek – nem is kevéssel.

Nekik átlagosan 25,5 nap szabadság jár, idén azonban a megkérdezettek 15 százaléka mondta azt, hogy 31 napot szándékozik kivenni. Ez azért lehetséges, mert ott roppant megértők a munkaadók, a hongkongiak 80 százaléka szerint a munkahelyük kimondottan támogatja, hogy kivegye a szabadságát, ami a legmagasabb arányok közé tartozik a világon. Így aztán gond nélkül elnézik azt a párt extra pihenőnapot.

Munkamániás japánok

A leginkább munkamániásak természetesen a japánok, az évi 19 nap szabadságukból átlagosan hetet nem vesznek ki. A jelentés szerint ez azzal is összefügghet, hogy hogyan töltik ezeket a szabadnapokat.

Crowd of busy commuters crossing street in Shibuya crossroad, Tokyo
A japánok havi egy nap szabadságot vesznek ki / Fotó: sh

A japánok majdnem egyharmada havonta kivesz egy-egy nap szabadságot, ahelyett, hogy évente egy vagy két alkalommal maradna tovább távol a munkahelyétől. Az amerikaiaknak például csak az 5 százaléka csinálja ugyanezt.

A franciák is inkább apránként veszik ki a szabadságukat, hogy egész évben legyen mindig pár nap, amikor nem dolgoznak.

Elfoglalt amerikaiak

Az amerikaiak viszont inkább 

egyszerre veszik ki az egész szabadságukat egyetlen hosszabb nyaralásra

– a szakértők szerint ezzel is függhet össze, hogy benn hagynak pár napot. A nagy utazás ugyanis pénz- és időigényes, stresszel is jár. A szabadságukat tavaly bennhagyók több mint fele azért tett így, mert nem volt ideje vakációra, vagy még arra sem, hogy megtervezze.

A jelentés szerint ráadásul az amerikaiak nem is helyezik úgy előtérbe a pihenést és a kikapcsolódást az utazásaik során, mint más nemzetiségűek. Ez csak 61 százalékuk számára fontos, míg a japánok 84 százalékának ez az első számú célja.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.