BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rétvári: Jól indult az EgészségAblak időpontfoglalási rendszere

Jól indult az EgészségAblak mobilalkalmazás járóbeteg-időpontfoglalási rendszere, amelyen keresztül számos szakrendelést, már több mint 80 egészségügyi intézményt lehet elérni– mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy a július elején elindult és fokozatosan bővülő lehetőséggel országosan egyre több szakrendelésre tudnak a betegek digitálisan időpontot foglalni, az indulás óta pedig napi félezer időpontot foglaltak a betegek a járóbeteg-szakrendelőkben.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence: már több mint 80 egészségügyi intézményt lehet elérni az EgészségAblakon keresztül / Fotó: Balogh Zoltán

Az EgészségAblak elnevezésű mobilalkalmazásnak több funkciója van, és régebb óta működik, július elején bővítették az járóbeteg-szakrendelésekhez hozzáférést biztosító időpontfoglalási funkcióval. Az államtitkár az M1-nek adott interjújában közölte, hogy a mobilalkalmazással az emberek könnyen, gyorsan és egyszerűen bejuthatnak a szakrendelőkbe, előre tervezhetik saját ellátásukat, így valóban akkor történhet meg a kivizsgálásuk, amikor ez számukra a legmegfelelőbb. Rétvári kiemelte, hogy: az okostelefonokra letölthető alkalmazás bármikor használható, így a betegek nincsenek rákényszerülve, hogy bizonyos idősávokban személyesen vagy telefonon kérjenek időpontot az egyes vizsgálatokra. A rendszer további előnye, hogy a beteg válogathat az intézmények között, azt választhatja, amelyik neki időben és távolságban éppen a legmegfelelőbb.

Az EgészségAblak egyszerűbbé teszi az  orvosok életét

Az orvosoknak is egyszerűbb lett az életük, ugyanis ők is mentesülnek az időpont-egyeztetések adminisztratív terhétől, több idejük jut a gyógyító munkára, ráadásul az alkalmazással a kapacitásokat is ki lehet egyenlíteni. Az államtitkár az eddigi tapasztalatokat illetően kitért rá: mintegy ötszáz időpontot foglalnak naponta átlagosan, de ennek a többszöröse, tehát több százezer időpont van szabadon ebben az alkalmazásban.

Az első időszakban a legtöbben bőrgyógyászatra, szemészetre, fül-orr-gégészetre foglaltak időpontot, míg a legtöbb szabad időpont a tüdőgyógyászatokon, illetve a nőgyógyászatokon áll rendelkezésre, miközben utóbbi szolgáltatásért nagyon sokan fizetnek magánrendeléseken. Az alkalmazás használói nemcsak maguknak tudnak időpontot foglalni, hanem kiskorú gyereküknek, felhatalmazás esetén pedig az idős felmenőjüknek is.

Rétvári elmondta, hogy reményeik szerint a következő hetekben, hónapokban jelentős mértékben fog bővülni a rendszerben részt vevő intézmények száma. Azok, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, vagy nem szeretnék használni az új szolgáltatást, a 1812-es szám felhívásával, az egészségvonalon keresztül is bármikor tudnak időpontot foglalni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.