BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump-merénylet: hátborzongató összefüggést találtak a Kennedy-gyilkossággal

A Donald Trump elnök ellen merényletet elkövető férfi a Kennedy-gyilkosság után kutakodott az interneten.

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi tettét megelőzően a John F. Kennedy néhai elnök elleni gyilkosság után kutakodott az interneten – közölte szerdán Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a kongresszus alsóháza igazságügyi bizottságának meghallgatásán. 

Donald Trump, merénylet, US Republican candidate Donald Trump is seen with blood on his face surrounded by secret service agents as he is taken off the stage at a campaign event at Butler Farm Show Inc. in Butler, Pennsylvania, on July 13, 2024. Trump was hit in the ear in an apparent assassination attempt by a gunman at a campaign rally on Saturday, in a chaotic and shocking incident that will fuel fears of instability ahead of the 2024 US presidential election. The 78-year-old former president was rushed off stage with blood smeared across his face after the shooting in Butler, Pennsylvania, while the gunman and a bystander were killed and two spectators critically injured. (Photo by Rebecca DROKE / AFP) / QUALITY REPEAT
Donald Trump megúszta kisebb sérüléssel az ellene elkövetett merényletet, egy ember viszont meghalt / Fotó: AFP

A merénylő laptopjának átvizsgálása során megállapították, hogy a férfi július 6-án ki akarta deríteni, hogy Lee Harvey Oswald milyen messze volt Kennedy elnöktől az 1963-as gyilkosság idején. 

Mint mondta, ez volt az a nap, amikor az elkövető bejelentkezett a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésre. 

A merénylő mindemellett néhány órával a rendezvény előtt egy drónt is reptetett mintegy 180 méterre a szónoki emelvénytől – közölte Wray. A drón 11 percet repült és az eszközt később meg is találták az elkövető autójában. 

Július 13-án a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen egy 20 éves férfi rálőtt Trumpra. A Thomas Matthew Crooks néven azonosított merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok. A történtek nyomán heves bírálatok érték a hivatalos személyek védelméért felelős Secret Service-t (Titkosszolgálat), amelynek igazgatója, Kimberly Cheatle le is mondott.

Hogyan változtatták meg az elnöki merényletek az amerikai politikát?

Trump élete egy hajszálon múlott, ahogyan az USA jövője is. Az elnöki merényletek gyökeres változásokat szoktak hozni az Egyesült Államokban, és a jelenlegi politikai káoszban a hét végi támadás sikere csak olajat öntött volna a tűzre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.