BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MSNBC

Trump–Orbán-találkozó: fröcsögve szidják a magyar miniszterelnököt Amerika egyik legnagyobb tévéjében – nem is akárki

Nehezen dolgozza fel az amerikai média liberális szárnya, hogy létrejön egy újabb Trump–Orbán-találkozó. A világ egyik legbefolyásosabb tévés műsorvezetője szabályosan kikelt magából, és azt állította több százezer nézőjének, hogy a magyar miniszterelnök a börtönbe záratta politikai ellenfeleit. Csak remélni lehet, hogy az amerikaiak ezt azért már nem hiszik el.

Ahogyan azt a Világgazdaság is megírta, ma, csütörtökön Donald Trump Floridában fogadja Orbán Viktort, aki egyenesen a NATO-csúcsról repül a republikánus, lassan hivatalos elnökjelölthöz.

Orbán, Trump
Trump–Orbán-találkozó: fröcsögve szidják a magyar miniszterelnököt Amerika egyik legnagyobb tévéjében – nem is akárki / Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Az amerikai sajtó egy jelentős részében lényegében reggel óta éles hangon kommentálják a magyar miniszterelnök és a volt amerikai elnök (jelen állás szerint egyben a következő is) csúcstalálkozóját. De mind közül kiemelkedik az egyik legnagyobb amerikai tévécsatorna, az MSNBC, amelyen túlzás nélkül fröcsögve keltek ki a két politikus találkozása, illetve Orbán Viktor személye ellen. Ráadásul nem is akármilyen műsorban, nem is akárki.

Ki szidta és hol Orbán Viktort?

Az MSNBC hatása az amerikai nyilvánosságra kimondottan erős. Egy néhány éves adat szerint az Egyesült Államokban megközelítőleg 87 millió háztartásban (az előfizetők 90,7 százaléka) volt fogható a csatorna. 2023 végén a második legnézettebb kábeltévé volt az USA-ban a Fox mögött. Ami a republikánusoknak a Fox, az a demokratáknak az MSNBC: a csatorna tartalmát fő hírforrásként fogyasztók 95 százaléka a Demokrata Párt szimpatizánsának vallja magát.

Az MSNBC nem is rejti véka alá liberális nézeteit, és hosszú éveken keresztül nyílt vita övezte a tévé liberális, demokrata párti elfogultságát. Ennyit talán a csatorna hátteréről, de érdemes még külön kitérni Joe Scarborough-ra is, ő az ugyanis, aki egészen szélsőséges hangvételt ütött meg a Trump–Orbán-találkozó taglalásakor.

Amikor arról volt szó, mennyire részrehajló a tévé a demokrata politika felé, abban jókora szerepet játszott, játszik a Morning Joe névre keresztelt hírműsor, amelyet hétköznap reggel 6 és 10 óra között sugároznak az MSNBC-n. nagy jelentőségű kontent, 2017 májusában átlagosan napi egymilliónál is több nézőt vonzott. A forgatókönyv nem túl bonyolult: Joe Scarborough a nap híreit vitatja meg Mika Brzezinski társműsorvezetővel (akivel 2018 novemberében össze is házasodott).

Joe Scarborough egy kiugrott republikánus politikus, egyébként ügyvéd. A Time magazin 2011-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott. Scarborough „hatalma” azóta aligha csappant meg, legalábbis 2023-ban a Morning Joe volt az első számú reggeli kábelműsor New Yorkban és Washington DC-ben, és tudvalevő, hogy Joe Biden is ezt nézi. Már csak azért is, mert a médiaszemélyiség Donald Trump ádáz kritikusa.

Fröcsögve szidják Orbán Viktort Amerika egyik legnagyobb tévéjében

Ez pedig világosan visszaköszönt a csütörtöki adásból is. A Morning Joe-ban Scarborough és felesége úgy vezette föl a Trump–Orbán-tárgyalás hírét, hogy „Európában a legkevésbé demokratikus, és autoriter vezető a magyar kormányfő, aki büszke arra, hogy Magyarországon megölte a nyugati demokráciát”.

„Szóval gondoljanak bele, Joe Biden a házigazdája a NATO-gyűlésnek Washingtonban, eközben Trump pedig ma Floridában ismételten találkozik Orbán Viktorral, aki kevesebb mint egy héttel azután érkezik, hogy egyeztetett Putyinnal Oroszországban és Hszi Csin-ping elnökkel Kínában” – ismertették a magyar kormányfő „bűneit”. Aztán azzal folytatták, hogy Trump az első elnöki ciklusában utálta a demokratikusan megválasztott vezetőket, 

  • mint a brit Theresa Mayt,
  • a német Angela Merkelt
  • vagy a francia Macront.

De bezzeg megtalálta a hangot az észak-koreai Kim Dzsongunnal, Hszi elnökkel és természetesen Vlagyimir Putyinnal is. „Tudjuk, mennyire szereti Putyint és Orbánt, aki 

megtámadta a független bíróságot és a sajtót Magyarországon, aki lecsukatott ellenzéki vezetőket, és aki újra és újra lehallgatott újságírókat. 

Ő Donald Trump hőse Európában, ez az a férfi, akire elmondása szerint hasonlítani akar” – sorolták szünet nélkül a finoman szólva is a fikció kategóriájába tartozó vádakat.

A háromperces blokk azzal ért véget, hogy ha Donald Trumpot újraválasztanák novemberben, az Európa számára is súlyos csapás lenne, mert Trump szlogenje, az America first (Amerika az első) egyúttal azt is jelenti, hogy Európa az utolsó. „Ha megnézed, mit tett Orbán Magyarországon a bírói függetlenséggel és a független sajtó felszámolásával, akkor ez egy forgatókönyv arról, hogy mit tervez Donald Trump a következő elnöki időszakában megválasztása esetén” – hangzott el utoljára.

Vagyis az amerikaiak százezrei, akik a csütörtököt az MSNBC-n kezdték a Morgen Joe-val, egyebek mellett azt tudhatták meg, hogy Orbán Viktor, miután fölszámolta a független bíróságot és a sajtót Magyarországon, még a politikai ellenfeleit is börtönbe záratta. Azt csak remélni lehet, hogy az amerikaiak ezt azért már talán mégsem hiszik el.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.