BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tusványos: az Európai Unió túlszabályoz és a fogyasztói jólét útjában áll

A GVH elnöke szerint az EU-ban meg kell teremteni az egyenlő versenyfeltételeket. Rigó Csaba Balázs szerint a túlszabályozás és a bürokratikus akadályok keresztbe tesznek a „zászlóshajók kinevelésének”, és a fogyasztói jólét útjában állnak.

„Az adminisztratív akadályok minimalizálása és az egyenlő versenyfeltételek megteremtése kulcsfontosságú feltétele az új technológiák elterjedésének és a versenyképes vállalkozások, illetve ágazatok létrehozásának” – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a 33. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor keretében megszervezett panelbeszélgetésben. Hozzátette: „A geopolitikai érdekeket szolgáló kereskedelmi szabályok hosszú távon az Európai Unió és a tagállamok gazdasági érdekeit sértik.”

Tusványos
Tusványos: az Európai Unió túlszabályoz és a fogyasztói jólét útjában áll / Fotó: Gazdasági Versenyhivatal / Facebook

Idén nyáron július 23. és 28. között kerül megrendezésre a 33. Tusványos – a szabadegyetem keretében július 25-én, csütörtökön reggel rendezték a Versenyképesség és európai recesszió – EU-elnökség című kerekasztal-beszélgetést, melyen Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke is részt vett. A panelbeszélgetés keretében részletesen megvizsgálták a gyengélkedő európai versenyképesség okait. A GVH elnöke kifejtette: 

Az elmúlt években Európa lemaradt az olyan csúcstechnológiák fejlesztésében és implementálásában, mint a mesterséges intelligencia és az 5G, ez pedig jelentős versenyképességi problémát jelent. A fogyasztói és adatvédelmi központú szabályozás, akárcsak a legújabb DMA és DSA, fontossága megkérdőjelezhetetlen.

A GVH elnöke szerint a túlszabályozás és a bürokratikus akadályok keresztbe tesznek a „zászlóshajók kinevelésének”, és a fogyasztói jólét útjában állnak. Rigó Csaba Balázs elmondta, hogy az Európai Uniónak

  • az innovációra,
  • az adminisztratív akadályok lebontására,
  • a bővítéspolitika újraélesztésére, felgyorsítására
  • és a demográfiai folyamatok megfordítására kell fókuszálnia.

A kerekasztal-beszélgetésen Rigó Csaba Balázs mellett részt vett Bogdan Marius Chiritoiu, a Román Versenyhatóság elnöke, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Polacsek Csaba, a PwC Hungary partnere. A panelt Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke moderálta.

Tiltakozni kell az erőszak és az agresszivitás eszkalációja ellen – mondta Németh Zsolt szerdán Tusnádfürdőn. A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: dráma, hogy előre megfontolt ideológiai és politikai szándékkal rálőhettek az amerikai elnökjelöltre, Donald Trumpra, és néhány héttel korábban ugyanúgy rálőttek Robert Fico szlovák miniszterelnökre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.