BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna hajlandó az orosz olajtranzitról tárgyalni, de csak az EU-val

Brüsszel térfelén pattog a labda, hajlandó-e nyomást gyakorolni a magyar és szlovák energiabiztonság fenntartása érdekében Kijevre. Az ukrán külügy szerint ugyanis az Európai Bizottságon múlik, megnyitja-e a Lukoil-ügyet.

Ukrajna nyitott arra, hogy konzultációt folytasson az Európai Unióval a Lukoil orosz olajvállalat Ukrajnán keresztülhaladó tranzitjáról, ha Brüsszel úgy dönt, hogy életbe lépteti az erre irányuló mechanizmust – mondta Heorhij Tikhij ukrán külügyi szóvivő kedden.

Almaty,,Kazakhstan,-,11.22.2019,:,Large,Fuel,Tanks,And,Pipes.Lukoil
A Barátság kőolajvezetéket júniusban zárta el a Lukoil elől Ukrajna / Fotó: Shutterstock

A bizottságon múlik az ukránok szerint, hogy megnyitja-e a Lukoil-ügyet

Mint mondta, Kijev hajlandó részt venni az EU–Ukrajna Társulási Szerződés keretében a korai jelzés keretrendszeren belül zajló tárgyalásokban, ha az Európai Bizottság úgy dönt, hogy igénybe veszi ezt a kiegészítést.

Ukrajna júniusban vezetett be szankciókat a Lukoillal szemben, elzárva az orosz vállalatot az országon keresztülfutó Barátság kőolajvezeték használatától – idézi fel a The Kyiv Independent, hozzátéve, hogy 

a döntés hátterében az állt, hogy elzárják Moszkvát a háború finanszírozásához szükséges bevételektől. 

Más orosz vállalatok ellen Kijev nem vezetett be hasonló büntetőintézkedést.

Magyarország és Szlovákia energiabiztonsága is veszélybe kerülhet

Magyarország és Szlovákia azután fordult az EU-hoz júliusban, hogy a szankciók hatására a Lukoil szállításai leálltak a Barátság kőolajvezetéken. 

A magyar és szlovák tisztviselők szerint az ukrán intézkedés megsérti a társulási szerződést, ezért az Európai Bizottság közbeavatkozását követelték.

Azonban sajtóhírek szerint a magyar és szlovák panaszok nem találtak túlzottan megértő fülekre az uniós diplomaták körében. Tikhij a magyar és szlovák reakciót kommentálva elmondta, hogy Ukrajna értékeli az együttműködést európai szomszédaival, és hálás az oroszokra nehezedő szankciós nyomás és a regionális stabilitás fenntartásáért, ahogy az ellátási útvonalak diverzifikálásáért is.

A szlovák vezetés meg nem nevezett válaszlépésekkel fenyegetőzött, miközben az ország szerepét idézte fel az ukrán áramellátás terén, miután az orosz bombázások tönkretették az ukrán energetikai infrastruktúrát, míg Budapest jelezte, hogy továbbra is blokkolni fogja az Európai Békekeret alapján Ukrajnának szánt 6,5 milliárd euró kifizetését, ha Kijev nem engedi át a Lukoil olaját.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.