BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kétszínű Von der Leyen: a jobboldal programját harsogja, miközben a baloldallal szövetkezik

Az európai uniós ügyekért felelős magyar miniszter szerint egy európai oligarchia együttműködése fogja meghatározni az Európai Unió politikai irányvonalát.

Egy európai oligarchia együttműködése fogja meghatározni az Európai Unió politikai irányvonalát a jövőben, mindazokat, akik ezen a körön kívül vannak, igyekeznek kiszorítani és megkérdőjelezni európaiságukat – írja Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a közösségi oldalán. 

Ursula von der Leyen
Fotó: AFP

Bóka János a posztjában úgy fogalmaz:

igyekeznek a valódi képviseleti jellegét aláásni, delegitimálni, és innentől kezdve őket az európai politikai diskurzusból kiszorítani.

Emlékeztetett: Ursula von der Leyen az európai parlamenti választásokon legnagyobb veszteséget szenvedett liberálisok és zöldek szavazataival lett bizottsági elnök, és kategorikusan elutasította a politikai együttműködést az európai parlamenti választásokon megerősödött jobboldali frakciókkal, az ECR-rel és a Patriótákkal. Ez azt mutatja, hogy a Európai Bizottságnak rendkívül sérülékeny lesz a politikai platformja az elkövetkező öt évben – fogalmazott a miniszter.

A miniszter kitért arra, hogy

Von der Leyen programjában számos elem van a versenyképességtől a védelmi politika megerősítésén keresztül a mezőgazdasági politika átgondolásáig, amelyek tartalmilag az Európai Néppárt és a tőle jobbra álló csoportok politikáját visszhangozza, közben viszont a valódi politikai támogatói a néppárttól balra található frakcióban vannak. 

Bóka kifejtette, a korábbi, még Jean-Claude Juncker által vezetett bizottság folyamatát tekintve politikai, az első Von der Leyen-bizottság pedig geopolitikai bizottság volt. A politikus szerint a most megválasztott, második Von der Leyen-testület egyfajta pártpolitikai bizottsággá alakult át, mivel az újraválasztott bizottsági elnök a beszédében jól meghatározhatóan megjelölt bizonyos politikai erőket, akikkel nem kíván együttműködni, és akikkel szemben politizálni kíván az elkövetkező öt évben. 

Von der Leyen következő ciklusa: félelem és reszketés Brüsszelben

Megerősödött radikális jobboldal, az USA által magára hagyott Európa, az egyre kilátástalanabb ukrán háború, az izraeli háború hatásai. Ursula von der Leyen második ciklusa alatt a félelem és a reszketés uralja majd Brüsszel politikáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.