BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Yemenis Rally In Solidarity With Palestinian People 2024

A húszik ENSZ-alkalmazottakat ejtettek foglyul

Az elhurcoltak között az ENSZ 13 alkalmazottja, különböző segélyszervezetek több mint 50 munkatársa, valamint egy nagykövetségi alkalmazott van.

A jemeni húszik még júniusban megrohamoztak egy ENSZ-irodát Szanaában, a jemeni fővárosban, több tíz alkalmazottat foglyul ejtettek és elhurcoltak – jelentette be az ENSZ emberi jogi hivatala kedden Genfben.

Yemenis Rally In Solidarity With Palestinian People 2024
Fotó: AFP

Az elhurcoltak között az ENSZ 13 alkalmazottja, különböző segélyszervezetek több mint 50 munkatársa, valamint egy nagykövetségi alkalmazott van. Néhányukat az irodától távol eső otthonukból hurcoltak el, az incidensek egész pontosan június 6-án és 7-én történtek. 

Az ENSZ szóvivője szerint kezdetben az ügy gyors megoldásának reményében hallgattak a történtekről. Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a felelősöket, hogy azonnal engedjék szabadon a foglyul ejtett személyeket, akiket megfosztottak minden kapcsolattól a külvilággal.

A húszik már 2021 novemberében és 2023 augusztusában is elfogták az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának két munkatársát. Türk elmondása szerint egyiküket hírszerzési akciók beismerésére kényszerítették interneten terjesztett videókon. Az ilyen jellegű állítások minden alapot nélkülöznek, és az eljárás az emberi jogok megsértésének minősül.

Jemenben 2014 vége óta dúl pusztító konfliktus a kormány, a húszi lázadók és szövetségeseik között. A jemeni kormányt Szaúd-Arábia támogatja a húszik elleni harcban. Az ENSZ a jemeni konfliktust az országot éhínséggel fenyegető humanitárius katasztrófának minősítette.

Horribilis összegeket pocsékolnak az amerikaiak a húszik megfékezésére – eredmény nélkül

Joe Biden azt állítja, hogy az Egyesült Államok jelenleg senkivel sem áll háborúban, a jemeni lázadók és a tények azonban nem értenek egyet vele. Az amerikai erők tavaly november óta mintegy 800 rakétát lőttek ki és hét légicsapást indítottak a húszik ellen, ami azt jelenti, hogy ez a legtartósabb katonai akció az Iszlám Állam ellen folytatott harcok óta.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.