BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A tálibok ünnepnappá nyilvánították az afganisztáni hatalomátvétel napját

Az Amerikai Egyesült Államok 2021 nyáron kivonult Afganisztánból, amivel párhuzamosan a tálibok augusztusban néhány nap leforgása alatt magukhoz ragadták a hatalmat.

Az Afganisztánt uraló tálibok ünnepnappá nyilvánították a hatalomátvétel napját, amely idén – az ott használt perzsa naptár szerint – augusztus 14-re esik. A döntést az afgán munkaügyi és szociális minisztérium hozta nyilvánosságra vasárnap.

Fotó: AFP

Az Amerikai Egyesült Államok 2021 nyarán kivonult Afganisztánból, amivel párhuzamosan a tálibok augusztusban néhány nap leforgása alatt magukhoz ragadták a hatalmat, miközben az ország nemzetközileg elismert kormánya és a helyi biztonsági szervek összeomlottak. 

A tálibok 2021. augusztus 15-én vonultak be Kabulba, miután az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt. A tálib kormányt hivatalosan egyetlen ország sem ismeri el, és számos nagykövetség bezárt. Washington szankciókkal sújtotta az ázsiai országot, az Afgán Központi Bank vagyonát lefoglalták, a Swift pedig felfüggesztette tevékenységét.

A tálibok felpörgetnék az afgán turizmust

A különleges úti célokat keresők közül egyre többen érdeklődnek Afganisztán iránt, amit nagyban segít, hogy a turisták a Közel-Keletről már beutazhatnak az országba. Afganisztán nem nevezhető turistaparadicsomnak, de a hatóságok folyamatos emelkedést regisztrálnak: 2021-ben 691 külföldi látogató érkezett az országba, 2022-ben már 2300, tavaly pedig elérte a hétezret a turisták száma.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.