BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganat Magyarországon, mégsem mennek el az ingyenes szűrésre sem

Nem volt népszerű az otthon elvégezhető vastagbélrákszűrés.

Jóval kevesebben, a meghívottak közül tízből csak négyen vettek részt az első nagyobb vastagbélrákszűrésen. Az elmúlt két hónapban kétszázezer ember kapott egységcsomagot országszerte. Az otthoni mintavétel a szűrés első lépcsője. Fájdalommentes és ingyenes, mégis kevesen éltek a lehetőséggel – írta az RTL.

Doctor's,Hand,With,A,Test,Tube,For,Stool,Sample,For
Fotó: Shutterstock

Pedig a vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganat Magyarországon, és mivel lassan fejlődik, korai felismerésnél tízből kilenc esetben gyógyítható.

„A nyolc-tíz év alatt a rákmegelőző állapotokat felismerve és kezelve, eltávolítva a polipokat, megelőzhetjük a vastagbéldaganatok kialakulását. 

Tehát a páciens a felfedezéssel és az elváltozások időben történő kezelésével meggyógyítható. Ha már kialakul a vastagbéldaganat, akkor pedig a korai kezelés hatására tartósan jó minőségű, hosszú életet élhet” – nyilatkozta Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szűrésirányítási főosztályának vezetője.

„Sokan megijednek, hogy ha vastagbélszűrésről beszélünk, akkor vastagbéltükrözésről is beszélünk. Pedig szó sincs ilyenről” – mondta. Hozzátette, sokan a tükrözéstől félve már az első, fájdalommentes otthoni mintavételi szakaszon sem vesznek részt.

A rákszűrés második lépcsőjére, a tükrözésre csupán akkor kerül sor, ha a laboratóriumi elemzés során valamilyen kóros jelet látnak a székletben. Ám ez nem túl gyakori: a vizsgált székletminták nagyjából tizedében találnak vért. Erre a vizsgálatra azonban már csak nagyon kevesen mennek el, tíz megjelentből azonban kilencnél találnak valamilyen elváltozást, amelyet azonnal orvosolni tudnak, így egyúttal meg is előzik a további állapotromlást és a daganat kialakulását. Az ilyenkor felfedezett elváltozások közül egyébként minden tizedik rosszindulatú.

Októbertől minden 50 és 70 év közötti személy meghívót kap majd otthoni székletvérvizsgálatra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.