BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Afganisztánban már alig van gyerek, aki iskolába járna - állítja az UNESCO

Az elmúlt három évben 1,4 millió lány esett el az oktatástól Afganisztánban. A tálib hatalomátvétel óta egyre kevesebb gyerek tanul az országban. Afganisztánban az iskolás korú lányok 80 százaléka nem járhat iskolába az UNESCO jelentése szerint.

Az Afganisztánban három év óta hatalmon lévő tálibok már 1,4 millió lányt fosztottak meg a tanulás jogától – közölte csütörtökön az UNESCO.

Afganisztán
Alig van már afgán lány, aki iskolába járhat / Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Ha hozzáadjuk ehhez a számhoz azokat, akik már a tilalmak bevezetése előtt sem jártak iskolába, akkor az országban jelenleg élők közül csaknem 2,5 millió lányt fosztottak meg a tanuláshoz való joguktól, ami az afgán iskoláskorú lányok 80 százalékát jelenti

– tette hozzá jelentésében az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete.

Az alapfokú oktatásban való általános részvétel is csökkent Afganisztánban az UNESCO adatai szerint: a tálibok hatalomra kerülése óta 1,1 millióval kevesebb lány és fiú jár iskolába.

„Egy egész generáció jövője került veszélybe” – szögezte le a szervezet. A jelentés szerint Afganisztánban 2022-ben 5,7 millió lány és fiú járt általános iskolába, 2019-ben még 6,8 millió. A beiskolázási arány csökkenése mögött a szervezet szerint két tényező állhat: 

a visszaesés lehet annak a döntésnek az eredménye, hogy nők nem taníthatják a fiúkat, illetve magyarázható azzal is, hogy az egyre nehezebb gazdasági környezetben a szülők nem engedik iskolába a gyerekeiket, hanem dolgoztatják őket.

„Az UNESCO-t aggasztják az egyre nagyobb arányú lemorzsolódás káros következményei, amelyek a gyermekmunka és korai házasságok számának növekedéséhez vezethetnek” – fejtette ki a szervezet.

Afganisztán az egyetlen olyan ország a világon, amely tiltja a nők közép- és felsőfokú oktatását. A 2021-ben hatalomra került tálibok azért tiltották meg a lányok hatodik osztály feletti oktatását, mert szerintük az nem felel meg az iszlám törvényeknek (saría).

A tálibok ünnepnappá nyilvánították az afganisztáni hatalomátvétel napját

Az Amerikai Egyesült Államok 2021 nyarán kivonult Afganisztánból, amivel párhuzamosan a tálibok augusztusban néhány nap leforgása alatt magukhoz ragadták a hatalmat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.