BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 900. napja – Kijevet bombázták az éjjel az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök kétoldalú biztonsági megállapodást kötöttek.
Összefoglaló:

Egy 35 éves férfi és négyéves fia vesztette életét a Kijev ellen szombat este végrehajtott orosz bombázásban – közölte vasárnap az ukrán állam katasztrófavédelmi szolgálatának tájékoztatása alapján a The Guardian.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök kétoldalú biztonsági megállapodást kötöttek.
Fotó: AFP

A két halotton kívül további három ember megsérült, amikor rakéták csapódtak be otthonokba a főváros Brovary kerületében – közölték a hatóságok. Robbanások dördültek szombat este Kijev központjában és keletre – jegyezték meg az AFP újságírói, miközben az ukrán légierő szerint orosz rakéták indultak a város felé. Villanások látszottak az éjszakai égbolton. Több más ukrán régió elleni légitámadásról is beszámoltak.

Oroszország bejelentette, hogy több tízezer embert evakuál Kurszk térségéből, amelyet ukrán csapatok szálltak meg. Alekszej Szmirnov megbízott kormányzó vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közölte, hogy utasította a régió délnyugati részén fekvő Belovszkij körzet vezetőjét, hogy „gyorsítsa meg” a kiürítési parancs végrehajtását. A helyi tisztviselők részletezték a harci övezethez közeli városokból és falvakból történő polgári evakuálások mértékét. 

Több mint 76 ezer embert helyeztek át ideiglenesen biztonságos helyre

– idézte az állami TASZSZ hírügynökség a regionális rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik tisztviselőjét egy sajtótájékoztatón.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton ismerte el először, hogy az ukrán erők harcolnak az orosz Kurszk régióban, és kijelentette, hogy a hadművelet része volt Kijev azon törekvésének, hogy igazságot szolgáltassanak Oroszország 2022-es inváziója után. Ukrajna elnöke korábban hallgatott az akcióról. Szombat esti beszédében elmondta, hogy tárgyalt a hadműveletről Olekszandr Szirszkij ukrán legfőbb parancsnokkal, amellyel Ukrajna 

a háborút az agresszor területére tolta.

Zelenszkij köszönetet mondott a műveletben harcoló katonáknak, hozzátéve: „Ukrajna bizonyítja, hogy valóban képes igazságot szolgáltatni, és pontosan olyan nyomást garantál, amelyre szükség van – nyomást az agresszorra.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.