BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berobbant a súlycsökkentő gyógyszer Közép-Európába, nem drágult az üzemanyag – ezek voltak a hét hírei

Fogyasztószerként kezdték el használni a diabétesz kezelésére szolgáló Ozempicet, idehaza is sokat váltanak ki belőle. Ezúttal nem változott az üzemanyagok ára kedden. Tudományos magyarázat van a hirtelen jelentkező öregedésre. Hámori Luca edzője reagált Imane Helif tömegperére. Heti összefoglaló.

Aki csak teheti, fogyni akar, a környező országokban is komoly felfutása van a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó termékének. Az Ozempic súlycsökkentő hatású, mert jelentősen csökkenti az étvágyat, pedig a gyógyszert nem is fogyókúrázásra ajánlják, hanem a II-es típusú diabétesz kezelésére. A gyógyszer annyira sikeres, hogy időnként átmeneti készlethiány lépett fel belőle, ez pedig arra sarkallta a gyógyszerhamisítókat, hogy piacra dobják a szerek illegális másolatait. A Novo Nordisk májusban kilenc pert indított az Egyesült Államokban, mert az Ozempicet és a Wegovyt is másolni kezdték illegális módszerekkel. Az illegális gyártók gyakran szennyezett hatóanyagokat használnak, a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, senki ne vásároljon hamisított fogyasztószert a feketepiacon. Néhány hete a Magyar Nemzet rákérdezett, mennyi Ozempic fogy Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) június eleji tájékoztatása szerint havonta

  • Ozempic (0,25 mg-os) 2 ezer ampulla,
  • Ozempic (0,5 mg) 8 ezer ampulla,
  • Ozempic (1 mg) 25 ezer ampulla.
Az Ozempic eredetileg a 2-es típusú diabétesz kezelésére használatos, étvágycsökkentő hatása miatt viszont fogyasztószerként is elkezdték használni / Fotó: Shutterstock

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az Ozempic nevű készítmény a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére javallott, abban az esetben, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában nem elegendő.

Kihirdették az üzemanyagárakat – így tankolunk keddtől

Kedden nem változott a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, így az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai kutakon: a 95-ös benzin literje 612, a gázolajé 614 forintba kerül. Az árak csökkenésében, stagnálásában szerepet játszhatnak az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, ráadásul mind az irányadó Brent, mind a WTI típusú kőolaj világpiaci jegyzése 80 dollár alá bukott a közelmúltban, ez pedig alacsonyabb annál, ami biztosítja az OPEC+, vagyis a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli szövetségesei, köztük Oroszország költségvetési egyensúlyát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júliusban hazánkban a benzin átlagára 612 forint volt, 8 forinttal alacsonyabb a szomszédos országokban jellemzőnél, míg a dízel esetében hazánkban átlagosan 621 forintot, a szomszédos országokban 624 forintot fizettek egy literért az autósok.

Félelmetes felvételek: lángol Moszkva egyik népszerű bevásárlóközpontja

Kigyulladt az orosz fővárosban a Rio nevű bevásárlóközpont: a tűz több emeletre is kiterjedt. A hírek szerint a moszkvai bevásárlóközpont az első emelttől a negyedikig égett. A tűz eloltásához légi segítséget is bevetettek – számolt be a Nexta fehérorosz hírügynökség. 

Kiderült: nem fokozatosan öregszünk, hanem hirtelen, azt is tudni, hogy mikor

Amikor egyszer csak hirtelen azt vesszük észre magunkon, hogy megöregedtünk, az nem a véletlen műve, van rá tudományos magyarázat. Persze csak akkor, ha a negyvenes éveink közepén vagy a hatvanas éveink elején járunk, legalábbis egy frissen megjelent kutatás szerint. A 25 és 75 év közötti emberek szervezetében több ezer molekulát vizsgáló kutatás szerint a hirtelen öregedés két hullámban megy végbe a legtöbb emberben, körülbelül 44 és 60 éves korunkban. Mindez azt is megmagyarázhatja, hogy egyes betegségek miért jelentkeznek bizonyos életkorokban.

Nem fokozatosan öregszünk, hanem vannak igazán drámai változások – magyarázta Michael Snyder professzor, a Stanford kutatója és a kutatás egyik vezető szerzője a The Guardian szerint, hozzátéve, hogy nem számít, a molekulák mely csoportját vizsgálják, a negyvenes évek közepe és a hatvanas évek eleje vízválasztónak bizonyul.

Hámori Luca edzője reagált Imane Helif tömegperére

„Úgy hallottam, hogy Imane Helif állítólag mindenkit beperelt, de pontosat én sem tudok mondani. Luca három-négy posztot rakott ki a közösségi médiában, de azokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leszedette vele” – mondta a Világgazdaságnak Varsányi Áron, Hámori Luca edzője, akit nyaralása első napján ért utol lapunk. Már az olimpia ideje alatt több médium is leközölte, hogy az algériai bokszoló perrel fenyegetőzik. Ahogy a Világgazdaság is megírta, mások mellett J. K. Rowlingot, Elon Muskot és Donald Trumpot már be is perelte internetes zaklatásért Helif.

Varsányi lapunknak úgy fogalmazott, Párizsban azt állították, mindenkit be fognak perelni, aki szembement Heliffel, vagy olyasmit jelenített meg róla, amiről azt gondolják, hogy nem megfelelő. 

„Azt tudom, hogy Luca három-négy posztot rakott ki ezzel kapcsolatban a közösségi oldalára, de azokat az olimpiai bizottság leszedette vele. Töröltük is azt, ami korábban fent volt, de amiket a többiek már megosztottak, azzal ugye nem tudtunk mit csinálni” – mutatott rá a nagy port kavart esetre Varsányi Áron, immár letisztult gondolatokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.