BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva is bekeményít: biometrikus azonosítást vezetnek be az orosz határon

Lecserélheti a jelenlegi vízumrendszert Oroszország. A biometrikus azonosítás minden külföldi állampolgárra vonatkozik majd, így a magyarokra is.

Hamarosan tovább szigoríthatják annak feltételeit, hogy a külföldiek beléphessenek Oroszország területére. Az orosz pénzügyminisztérium ugyanis arról nyújtott be javaslatot, hogy december elsejétől indítsanak kísérleti projektet a külföldiek és a hontalanok Oroszországba történő beutazásához szükséges biometrikus azanosítás kialakítására. Az erre vonatkozó dokumentumot a jogszabálytervezetek közzétételére szolgáló honlapon tették közzé – számolt be a Ria Novoszty orosz hírportál.

útlevél
rendőrség
ellenőrzés
biometrikus ellenőrzés
Az útlevél nem elég: vízum helyet biometrikus ellenőrzés jöhet az orosz határon / Fotó: AFP

A kísérlet két lépcsőben zajlik majd. Az első szakaszban több határellenőrző ponton (a seremetyevói, a domogyedovói, a vnukovói és a zsukovszkiji repülőtéren, valamint az orenburgi régióban fekvő mastakovói ellenőrző ponton) belépő külföldi állampolgároknak biometrikus adatokat kell majd benyújtaniuk. A második szakaszban az összes határátkelőhelyen ez a rendszer működik majd, ez a fázis 2025. június 30-tól 2026. június 30-ig tart.

A jogszabálytervezet értelmében az Oroszországba történő vízummentes beutazáshoz minden külföldinek előzetesen biometrikus adatokat kell benyújtania egy külön kérelemben, melyben megjelölik a látogatás célját és idejét is. 

A jelenleg működő vízumrendszerben a látogatóknak több dokumentumot és fényképet is be kell nyújtaniuk. Az vízumeljárás menete ugyanaz maradna az új rendszerben is, csak a bekért adatok köre változna.

A változások nem érintik a fehérorosz állampolgárokat, a hat év alatti gyermekeket, a diplomatákat, a diplomáciai képviseletek és konzulátusok alkalmazottait, az Oroszországban akkreditált nemzetközi szervezetek és képviseleteik alkalmazottait, valamint családtagjaikat.

A pénzügyi tárca közleménye szerint, ha a kísérleti projekt sikeresnek bizonyul, az új rendszert véglegessé teszik.

Biometrikus azonosítás: szigorúbb határellenőrzés jön az EU-ban

Az Európai Unió elnapolta a külföldiek szigorúbb beutazási ellenőrzését. A biometrikus azonosítást október helyett novembertől követelik meg az EU határának átlépésekor.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.