BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Southport incident

A pokolba sétál a brit miniszterelnök – ma este zavargásokba rohanhat Anglia

Váratlan kihívás előtt áll Keir Starmer. A nemrég megválasztott kormányfőnek a lázadókkal kell megküzdenie.

A lakosság elégedetlen, a börtönök megteltek, a gazdaság sem pörög – nehéz helyzetbe került a brit kormány, rövid távon nincs is remény nagy változásra. Starmer jól ismeri az ország igazságszolgáltatási rendszerének gondjait, mögötte áll Yvette Cooper belügyminiszter, azonban egyelőre nem látszik, hogy elsöprő választ adna a tüntetéshullámra. Egy magas rangú munkáspárti tisztviselő személy szerint

 a tüzek eloltásához az emberek mindennapi gondjait kellene kezelni.

 Starmer azonban már a hatalom átvétele előtt tudta, hogy a börtönök válságos helyzetben vannak, ugyanis a büntetés-végrehajtó intézetek alkalmazottait tömörítő szervezet már korábban is kongatta a vészharangot. Mindössze néhány száz „szabad” hely volt a börtönökben, és a bíróságok is jelentősen le vannak maradva az ítélethozatalban. 
A helyzetet jól mutatja, hogy állítólag Rishi Sunak sem „véletlenül” döntött az előrehozott választások kiírásáról.

Keir Starmer – feladta neki a leckét a sors
Fotó: AFP

A karhatalom felkészült

Peter Ricketts, az Egyesült Királyság korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy „előre sohasem lehet megjósolni, hogy milyen válságba keveredsz bele”, de a kormánynak, és 

a szükséges belügyi szerveknek pontos menetrendje van minden konfliktus kezelésére.

Hangsúlyozta azt is, hogy a mostani adminisztráció „elég tapasztalt”, Starmer maga az ügyészség igazgatója volt, és sok mindent látott.

Starmer tehát tisztában lehetett a nehéz helyzettel, de a zavargások ilyen mértékére nem volt felkészülve. Cassia Rowland, a Kormányzati Intézet közszolgáltatásokkal foglalkozó vezető kutatója a Politicónak kifejtette: lehetett számítani a zavargásokra, de mindenki azt remélte, hogy még sikerül időt nyerni. Ugyan a kormány próbálja felpörgetni a bíróságok munkáját, de a kamara figyelmeztetett, hogy az igazságszolgáltatásban már így is „maximális kapacitással dolgoznak”.

Southport incident
Utcakép Nagy-Britanniában
Fotó: Getty Images

A britek elítélik a zavargókat

A YouGov közvélemény-kutatása szerint a lakosság 85 százaléka ellenzi a zavargásokat, de a britek kétharmada szerint az elmúlt évek bevándorlási politikája hozzájárult a helyzet kialakulásához.

Conleth Burns, a More in Common közvélemény-kutató cég társigazgatója szerint 

a kormánynak szembe kell néznie a lakosság teljes kiábrándultságával, amit ugyanúgy a bevándorlás problémaköre, az orvosi várólisták és a megélhetési költségek emelkedése is okoz.  

Steamer, az erős

A miniszterelnök szerencséje, hogy a mögötte álló párt egységes, a választások után viszonylag erős. Ugyanakkor régóta kritizálják amiatt, hogy a nyilvánosságot nem kezeli megfelelően. Most azonban reflektorfénybe került, és a népszerűségét hosszú távon is meghatározhatja, hogy most hogyan reagál a zavargásokra, és kezébe kell vegye a „gyeplőt”. 

Ki kell lépnie a komfortzónájából, és utat kell mutatnia

– összegeznek elemzők.

Döntő pillanat jöhet

Nagyszabású tüntetéseket szerveznek szerda estére a közösségi médiában, így akár már most is kiderülhet Starmer valódi ereje. A belügy további több száz rendőrt mozgósított, és kijelentették, hogy nem rettennek meg a tömeges letartóztatásoktól sem. Ugyanakkor a belügyminiszter figyelmeztette a közösségi médiában uszítókat, hogy a „billentyűzetharcosokat” utólag is felkeresik, és súlyos büntetésekre számíthatnak. Eddig csaknem 380 embert tartóztattak le, és 1000 ember ellen emeltek vádat.

Országszerte jelentős zavargások vannak
 

Bizonytalanság – az van

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy a szélsőjobboldali aktivisták a Telegramon mára mintegy 30 menekült- és bevándorlási központnál, valamint menedékkérőket képviselő ügyvédi irodánál szerveznek tüntetést. A résztvevőket maszk viselésére, arcuk eltakarására buzdítják. Ugyanakkor a nottinghamshire-i rendőrség közölte, hogy a listán szereplő címek a szervezők állításaival szemben nem kapcsolhatók bevándorlókhoz, sok esetben például idősek otthona üzemel a meghirdetett helyszíneken.

A zavargások napokkal ezelőtt azért robbantak ki, mert – tévesen – az jelent meg a közösségi médiában, hogy egy háromfős lánycsoportot egy iszlamista támadott meg. A társadalmi feszültséget jól mutatja, hogy mindössze ez a szikra elég volt ahhoz, hogy országos tüntetés-, zavargáshullám induljon.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.