BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Covid-botrány: lelepleződött a csalás – a német kormány nem engedte, hogy kiderüljön az igazság

A nagypolitika vastagon befolyásolta, milyen információk jelenhetnek meg a koronavírusról. A nyomásgyakorlásra írásos bizonyíték is van. Erre állítólag azért volt szükség, hogy ne csökkenjen a német lakosság hajlandósága a védőoltások felvételére.

Akár súlyos politikai következményekkel is fenyeget az a Covid-ügy, amely hetek óta burjánzik és a napokban kapcsolt nagyobb fokozatra a német sajtóban.

Bundestag
Covid-botrány: kitudódott a nagypolitika befolyása – a német kormány nem engedte, hogy kiderüljön az igazság / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Németország legnagyobb lapja, a Bild írt arról, hogy a német egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach lelepleződött, miután írásos nyoma van annak, hogy befolyásolta a koronavírus-szakértők munkáját a járvány idején. A cikk szerint a 61 éves szocialista politikus politikai okokból befolyásolta és korlátozta a Robert Koch Institute (RKI) döntéseit.

Az RKI szövetségi szintű egészségügyi intézet Németországban, közvetlenül az egészségügyi minisztérium irányítása alatt működik. Feladatai közé tartozik a fertőző és a nem fertőző betegségek kutatása és nyomon követése. Kvázi az ő feladata volt, hogy kimutassa a járvány aktuális kockázati mértékét, amelynek alapján aztán a német kabinet megszabta az aktuális járványügyi protokollt.

Covid-botrány: a német kormány nem engedte, hogy kiderüljön az igazság

Ennek kapcsán élt politikai nyomásgyakorlással a német kormányzat, személy szerint Karl Lauterbach, aki még a tudományos tényekkel ellenében is elérte, hogy az RKI a valóságtól eltérő állásfoglalást közöljön a nyilvánossággal.

Mindezt vonatkozó jegyzőkönyvek bizonyítják, amelyeket az újság perelt ki, és amelyek összesen több mint 2000 oldalt tesznek ki. Ezek 2020 és 2022 között születtek (Lauterbach 2021 decembere óta vezeti a tárcát), és a Bild szerint világos utasítások szerepelnek benne az egészségügyi minisztertől 2022 tavaszára datálhatóan.

  1. Politikailag nem kívánatos, hogy az RKI teljeskörűen tisztázza a Covid nyomán kialakult helyzetet, ezért a tárcavezető elutasította ezt a szándékát az intézetnek.
  2. Az RKI kutatói csökkenteni akarták a koronavírus kockázati értékelést, de a miniszter ezt azzal hárította el, hogy nem akar „deeszkalációt”, vagyis hogy mérséklődjön az állami szigor és az állampolgári fegyelem az oltakozás iránt. Ezért megtiltotta, hogy nagyon magasról magasra csökkentsék a Covid-indexet. 

A Bild megjegyezte: Lauterbach nyilvánosan mindig azt állította, hogy nem befolyásolta politikailag a szakértőket. Csakhogy az RKI jegyzőkönyvei ennek ellentmondanak. A miniszter nemrégiben mindezt úgy kommentálta, hogy az RKI ajánlásokat tett a járvány idején, de a politikai felelősség a minisztériumot terhelte. Kiemelte, hogy az óvatos stratégia ellenére is csak 2022-ben több mint 50 ezer ember halt meg a koronavírus következtében, vagyis az intézkedések több mint indokoltak voltak.

Különös helyzet, hogy Karl Lauterbach a német kormánykoalíció egyik tagjának, az FPD-nek a kereszttüzébe került, amelynek alelnöke (egyben a Bundestag-alelnöke), Wolfgang Kubicki lemondásra szólította fel a szintén kormánykoalíciós tag SPD meghatározó politikusát a lakosság megtévesztéséért és a hazugságért.

Mindez jól mutatja, mennyire ingatag lábakon áll a német kormány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.