BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Elhunyt Sven-Göran Erikkson

Hetvenhat éves korában elhunyt Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Hosszan tartó súlyos betegség után hétfőn, 76 éves korában elhunyt Sven-Göran Eriksson labdarúgóedző, az angol válogatott volt szövetségi kapitánya – írta meg a BBC.

Sven-Göran Eriksson
Sven-Göran Eriksson (1948–2024) / Fotó: AFP

Eriksson edzői pályafutását hazájában, Svédországban kezdte a 70-es évek végén, első komolyabb sikereit is itt érte el: az IFK Göteborg együttesével kétszer a Svéd Kupát, egyszer pedig az UEFA-Kupát is megnyerte.

Munkájára felfigyelt a portugál futball óriása, a Benfica, a lisszaboni alakulatnál 1982-től dolgozott, három év alatt egy bajnoki és egy kupaaranyat, valamint két bajnoki ezüstérmet szerzett. Ezt követően öt évet húzott le Olaszországban, előbb a Roma, majd a Fiorentina kispadján, mindkét gárdával elhódította az Olasz Kupát egy-egy alkalommal.

Az itáliai kitérő után visszatért a Benficához, ahol újabb kiváló eredményeket ért el: 1990-ben irányítása mellett második lett az együttes a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, egy évvel később pedig portugál bajnoki címet ünnepelhettek.

Letette a névjegyét a Sampnál, sikercsapatot épített a Laziónál

Eriksson 1992-től ismét az olasz Serie A-ban tevékenykedett, öt évig a Sampdoriánál dirigált, itt egy bajnoki bronzérem és egy Olasz Kupa-siker volt a mérlege, majd a Lazio vezetőedzője lett. A római Sasoknál legendás csapatot épített, a Nestával, Nedveddel, Verónnal, Mancinivel, Salasszal felálló alakulat a svéd mester négyéves regnálása alatt háromszor végzett a bajnoki dobogón, kétszer az Olasz Kupát is magasba emelhették, 1999-ben pedig a nemzetközi porondon is nagyot alkottak: előbb megnyerték a Kupagyőztesek Európa-Kupáját, majd az UEFA-szuperkupát is.

Három nagy tornán vezette az angol válogatottat

Klubszinten tehát komoly múlttal, számos trófeát nyert szakemberként érkezett az angol válogatott élére, a futballrajongók nagy része talán ebből az időszakából emlékszik Erikssonra. 2001-től öt éven át vezette a Háromoroszlánosokat, ahol olyan klasszis futballistái voltak mint Rio Ferdinand, David Beckham, Paul Scholes, Steven Gerrard vagy Frank Lampard, de Wayne Rooney is nála mutatkozott be a nemzeti csapatban. A kiváló játékosállomány ellenére sem világbajnokságon, sem Európa-bajnokságon nem sikerült kiemelkedő eredményt elérnie, három nagy tornán is a negyeddöntőig jutott az angolokkal.

Pályafutása későbbi szakaszában már nem sok említésre méltó eredménye akadt, de számos helyen megfordult, aktív maradt. Edzősködött a Manchester Citynél és a Leicester Citynél, volt elefántcsontparti és mexikói szövetségi kapitány, karrierje utolsó éveit pedig Ázsiában töltötte, több szezonon át klubedzőként dolgozott Kínában, utoljára pedig a Fülöp-Szigetek válogatottját irányította 2019 februárjáig.

2024: A búcsú éve

Az utóbbi években nem vállalt edzői feladatokat, idén januárban pedig bejelentette, hogy gyógyíthatatlan stádiumú pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála. A hírt az egész futballvilág megrendülve fogadta, és támogatásáról biztosította a súlyos beteg szakembert. 

Nagyszerű gesztusként márciusban gálameccset szerveztek, ahol utoljára leülhetett a kispadra: gyerekkori kedvenc csapata, a Liverpool legendáiból álló gárda az Ajax legendáival csapott össze az Anfield Roadon, a meccset az Eriksson által dirigált Liverpooliak nyerték 4-2-re többek között Steven Gerrard remek játékának is köszönhetően. Erikkson az idei év első felében több korábbi klubjához, így a Lazióhoz és a Sampdoriához is ellátogatott, hogy elköszönjön.

Végül szülővárosa, Sunne közelében, Björkeforsban található házában hunyt el családja körében, álmában érte a halál. Augusztus elején jelent meg egy dokumentumfilm az életéről Sven címmel, itt is derűsen nyilatkozott. 

„Remélem, hogy egy pozitív fickóként emlékeztek majd rám, aki igyekezett a lehető legteljesebb módon élni az életét. Ne legyetek szomorúak, mosolyogjatok. Köszönök mindent nektek, az edzőknek, a játékosoknak és a szurkolóknak, fantasztikus volt. Vigyázzatok magatokra, értékeljétek, hogy élhettek, és éljetek!” 

– üzente búcsúzóul a hosszú és eredményes karrierje során összesen 18 trófeát begyűjtő mester.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.