BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felcsillant a remény békére, jól alakul a tűzszüneti tárgyalás Katarban

Ígéretes kezdetnek nevezte az Izrael és a palesztin fegyveresek közötti gázai tűzszünet megteremtését célzó, Dohában zajló tárgyalásokat a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön.

Az Izrael és a Hamász közötti, közvetítők útján zajló egyeztetésen ma sikerült közelíteni az álláspontokat. A tárgyalás pénteken folytatódik, hogy a tűzszünet részleteit kidolgozzák – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, John Kirby egy sajtóbeszélgetésen.

Palestinians walk on the rubble of buildings destroyed in previous Israeli bombardment, between two pools of stagnant water, in Khan Yunis in the southern Gaza Strip on July 19, 2024, as the conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas continues. The Israeli health ministry said poliovirus type 2 was detected in Gaza sewage samples tested in an Israeli laboratory, adding that the World Health Organization had made similar findings. The war has destroyed much of Gaza's housing and other infrastructure, leaving almost all of the population displaced and short of food and drinking water.



The Israeli health ministry said poliovirus type 2 was detected in Gaza sewage samples tested in an Israeli laboratory, adding that the World Health Organization had made similar findings. (Photo by Bashar TALEB / AFP)
Fotó: Bashar TALEB / AFP

A Fehér Ház illetékese beszámolt arról, hogy a helyszínen van Robert Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is, aki részt vesz a tárgyalásokban. Elmondta, hogy Izrael és a palesztin Hamász képviselői a tűzszüneti terv általános kereteit már elfogadták, és most a végrehajtás egyes részleteiről zajlik az alkufolyamat, aminek része bizonyos erőfitogtatás is.

A tárgyalások lebonyolításáról John Kirby elmondta, hogy a Hamász tárgyalói közvetlenül nem ülnek ott az asztalnál, hanem az alkupontokat Katar és Egyiptom képviselői tárják a Hamász vezetőiből álló, szintén Dohában tartózkodó palesztin delegáció tagjai elé, akik ezt tovább közvetítik Jahja esz-Szinvár, a Hamász új politikai vezetője felé.

A Hamász korábbi politikai vezetője, Iszmáil Haníje július 31-én Teheránban, feltehetően izraeli rakétatámadásban vesztette életét. Helyére lépett az a Szinvár, akit a 2023. október 7-i, Izrael elleni rajtaütés értelmi szerzőjének tartanak. A Fehér Ház sajtóbeszélgetésén a nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó kifejtette, hogy amerikai meglátás szerint Izrael ugyan nem semmisítette meg a Hamász katonai képességeit, de 

a gázai hadművelet katonai célját jórészt elérte, mert meggyengült a palesztin fegyveres szervezet.

Az illetékes ugyanakkor hozzátette, hogy a Hamásznak változatlanul vannak fegyver- és lőszerraktárai, rendelkezésére állnak föld alatti alagutak is, valamint a Hamász működése mögötti ideológia – Izrael létezéshez való jogának tagadása – szintén megmaradt.

Irán szándékait illetően a nemzetbiztonsági illetékes elmondta, változatlan a várakozás, hogy Izrael ellen megtorló támadást intéznek, ugyanakkor kifejtette, hogy az amerikai meglátás szerint az Irán által támogatott libanoni Hezbollah, valamint a jemeni húszik is tűzszünetet akarnak a Gázai övezetben.

Az ukrán hadsereg orosz területen végrehajtott támadásáról John Kirby azt mondta, hogy az amerikai hírszerzési értesülések is bizonyos orosz egységek átcsoportosításáról szólnak Ukrajnán belüli és Ukrajna körüli területekről a kurszki térségbe, de rámutatott, hogy ezek az első jelentések a további orosz szándékokat nem mutatják meg.

Az olajárak miatt a magyaroknak is fájna, ha Irán lezárná a Hormuzi-szorost

 

Irán megtorlással fenyegette meg Izraelt, miután a Hezbollah-vezér elleni merénylettel szinte egy időben a Hamász vezetőjével is precíziós rakéta végzett Teheránban.  A két országnak nincs közös határa, így elsősorban légi háború alakulhat ki a felek között, de Teherán kezében van még egy ütőkártya: lezárhatja a Hormuzi-szorost, vagy megzavarhatja a hajózást a létfontosságú vízi útvonalon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.