BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogyasztószerek – további betegségeket is hamarosan gyógyíthatnak a cukorbetegség mellett

Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy az elmúlt években nagy felfutást mutató fogyasztószerek gyártói egyre több bizonyítékkal állnak elő, hogy a gyógyszerek nemcsak a fogyást segítik elő. A cukorbetegség és az elhízás mellett számos más betegségekre is tesztelik a termékeket, ígéretes tapasztalatokkal. Amint a hosszú távú vizsgálatokban is helytállnak, engedélyezni fogják a használatukat más betegségekre is.

A héten derült ki, hogy a Novo Nordisk cukorbetegség és elhízás kezelésére használt gyógyszere lelassíthatja az Alzheimer-kór progresszióját azzal, hogy védi a betegek agyát. Egy másik friss tanulmány szerint a szintén a Novo Nordisk által gyártott Wegovy súlycsökkentő injekció hatóanyaga segít leszokni a dohányzásról, de ez az Ozempicről is kiderült.

Female,Doctor,Consulting,With,Overweight,Patient,,Discussing,Test,Result,In
Az elhízás miatt kialakult betegségekre vizsgálják a fogyasztószereket / Fotó: Shutterstock

A cukorbetegségre fejlesztett GLP-1 lesz az új csodaszer?

GLP-1 egy hormon, amely a bélben és az agyban termelődik. A GLP-1 hatóanyaggal végzett kezelések elnyomják az étvágyat és szabályozzák a vércukorszintet. A fogyásban elért sikerek már vitathatatlanok, a globális elhízás-járvány kezelésében óriási szerepe lesz a hatóanyagnak, amint nem lesz ilyen drága, és szélesebb tömegeknek is elérhető lesz. 

A kutatók úgy vélik, hogy a gyógyszerek segíthetnek más betegségek kezelésében is, például azzal, hogy csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást.

Ennek megerősítésére a gyártók hosszú távú kutatásokat végeznek, mert ez a feltétele, hogy a gyógyszerhatóságok engedélyezzék a gyógyszerek használatának kiszélesítését. Volt már erre példa, hiszen az amerikai gyógyszerhatóság márciusban engedélyezte a Wegovy használatát a súlyos szívszövődmények kockázatának csökkentése miatt – írja a CNBC.

Milyen betegségekre tesztelik a GLP-1 hatóanyagot:

A szív- és érrendszer betegségei

  • A Novo Nordisk által gyártott Wegovy 20 százalékkal csökkentette a szívinfarktus, a stroke, és a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás általános kockázatát az elhízott és szívbetegségben szenvedő betegeknél.
  • A Wegovy továbbá csökkentette a fáradtságot és a légszomjat az elhízott, cukorbeteg és szívelégtelenségben szenvedő betegeknél.
  • Eli Lilly azt vizsgálja hogy a súlycsökkentő gyógyszerei – a Zepbound és a Mounjaro – cukorbetegeknél miként hat a szívelégtelenségre.

Krónikus vesebetegség

  • A Novo Nordisk Ozempic-je késleltette a krónikus vesebetegség előrehaladását cukorbetegeknél, 24 százalékkal csökkentve ezzel a halálozás és a súlyos szívbetegségek kockázatát
  • Eli Lilly azt kutatja, hogy a tirzepatid milyen hatással van az elhízott és krónikus vesebetegségben szenvedő betegeken. Eredmény várhatóan 2026-ban lesz.
    Zsírmáj betegség
  • Az Eli Lilly-féle Zepbound a betegek 74 százalékának segített megszabadulni a betegségtől anélkül, hogy a májhegesedés súlyosbodott volna.
  • A Novo Nordisk is tanulmányozza a szemaglutidot a zsírmáj egyik gyakori típusára.
  • Más gyógyszergyártók, mint például a Zealand Pharma, a Viking Therapeutics és az Altimmune szintén ezt vizsgálják. 

Alvási apnoe

Az Eli Lilly’s Zepbound gyógyszere két vizsgálatban a betegek akár 52 százalékánál segített megoldani a közepesen súlyos vagy súlyos obstruktív alvási apnoét. Az amerikai gyógyszerhatóság már vizsgálja, hogy engedélyezzék-e a Zepbound-ot erre a célra is.

Alzheimer-kór

  • A Novo Nordisk két késői stádium esetében vizsgálja a szemaglutidot Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.

Függőség

  • Külső kutatók tanulmányozzák a GLP-1-ek azon képességét, hogy visszaszorítsák a függőséget okozó viselkedéseket, beleértve a nikotin- és alkoholfogyasztást.
  • Az alkoholizmusra gyakorolt hatást a Novo Nordisk is vizsgálja.

A felsorolás több mint ígéretes, amint lesznek eredmények, nagyon komoly áttörést várható az elhízás miatt kialakult szövődmények vagy társbetegségek kezelésében. Mind a függőségek, mind az Alzheimer-kór óriási terhet ró a társadalomra, az érintett családokra, és az ellátórendszerekre is, ezen a területen is nagy szükség lenne a hatékony terápiákra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.