BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 315. napja – A Hezbollahnak fontosabbak a túszok, mint a kicsinyes bosszú

Hezbollah Fighters and Mourners Attend Funeral of Top Commander Fuad Shukr in Beirut
Összefoglaló:

A libanoni Hezbollah nem indítja el a megtorló hadjáratot Izrael ellen, ameddig Katarban tartanak a túsztárgyalások. A libanoni szervezet egyik tisztje egy rádióinterjúban mondta el, hogy nem akarják megkockáztatni, hogy egyetlen fogva tartott élete is veszélybe kerüljön.

Hezbollah Fighters and Mourners Attend Funeral of Top Commander Fuad Shukr in Beirut
Hezbollah
Előbb dőljön el a túszok sora, a Hezbollah utána áll bosszút Izraelen / Fotó: AFP

Izrael hetekkel ezelőtt egy precíziós rakétacsapással megölte a Hezbollah egyik magas rangú vezetőjét, Fuad Sukrt, majd a Teheránban tartózkodó Hamász-vezért, Iszmáíl Hanijét – írta meg a Jerusalem Post. A Hezbollah bosszút esküdött a támadásokért, hetekig attól tartott a nyugati világ, hogy Irán és Libanon megindul Izrael ellen.

A katari túsztárgyalások csütörtökön kezdődtek el, az első egyeztetések a hírek szerint jól alakultak.

Nem akarjuk megzavarni a tárgyalásokat és veszélyeztetni a túszok életét. A megtorlás nem sürgős, nincs időhöz kötve 

– nyilatkozott a The Washington Postnak a szervezet egyik tagja. Ennek ellenére azt is elmondta, hogy egy esetleges tűzszünet Gázában nem jelenti azt, hogy a Hezbollah nem áll bosszút Sukr halála miatt.

Pénteken folytatódnak a túsztárgyalások Katarban, amin a CIA igazgatója, William J. Burns és a Fehér Ház közel-keleti képviselője, Brett McGurk is részt vesz. Fontos szereplője még a tárgyalásoknak Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnök és Abbász Kame, az egyiptomi hírszerzés vezetője.

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a dohai tárgyalások jól haladnak, és megvan az esély a fontos kérdések rendezésére.

Átlépte a 40 ezret a gázai halottak száma

A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget a harcosok és a civilek között, de azt állítja, hogy a halottak többsége nő és gyermek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.