BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hszi Csin-ping is fogadta az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót

Jake Sullivan többször találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, de ez az első hivatalos pekingi útja a Biden-adminisztráció tagjaként. A kínai–amerikai viszonyt számos feszültség terheli, melyekben az elnökválasztás után sem várható változás. A Pekinggel szembeni kemény fellépést ugyanis mind a két párt fontosnak tartja.

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön fogadta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót, aki kedd óta van az országban. Hszi kifejezte reményét, hogy a két ország megtalálja a módját, hogy kijöjjön egymással.

jake sullivan, hszi csin-ping
Jake Sullivan és Hszi Csin-ping / Fotó: AFP

A kínai államfő kifejtette, hogy bár nagy változások zajlanak a kínai–amerikai viszonyban, Kína elkötelezettsége egy stabil, egészséges és fenntartható kínai–amerikai kapcsolat iránt nem változott – derül ki a kínai külügyminisztérium közleményéből.

Feszült a kínai–amerikai viszony

A két ország között az elmúlt években egyre növekszik a feszültség számos kérdésben a kereskedelemtől a technológiáig. Hszi abbéli reményét is kifejezte, hogy Washington pozitív fényben látja országa fejlődését, és a két szuperhatalomnak sikerül megtalálnia az együttélés helyes módját más országokkal.

Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója kedden érkezett Kínába, ahol Vang Ji külügyminiszterrel és Csang Ju-hsziával, a Kínai Kommunista Párt Központi Katonai Bizottságának alelnökével is tárgyalt. Noha Sullivan többször is találkozott az elmúlt ciklusban Vanggal, ez az első hivatalos látogatása Kínában. Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó utoljára 2016-ban járt hivatalos úton Pekingben, amikor az Obama-adminisztrációhoz tartozó Susan Rice utazott Kínába – idézi fel a CNBC.

Szerdán a Fehér Ház azt közölte, hogy 

Joe Biden és Hszi úgy döntöttek, hogy a következő hetekben telefonon fognak beszélni. 

Sullivan a tervek szerint csütörtökön hagyja el az ázsiai országot.

A novemberi elnökválasztás előtt a két rivális párt közötti ritka egyetértés eleme, hogy keményen lépnének fel Kínával szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.