BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael kiszabadított egy túszt a Hamász fogságából

Régóta nem érkezett olyan hír, hogy az izraeli hadsereg ki tudott volna szabadítani egy túszt a Hamász terrorszervezet fogságából, így ez reményt jelenthet a többi túsz családtagjainak. Izrael jelenleg is részt vesz a tűzszüneti tárgyalásokon, ahol a megállapodás részleteit dolgozzák ki.

Az izraeli hadsereg (IDF) egy mentőakcióban kiszabadított egy október 7-én elhurcolt túszt a Hamász fogságából. A sikeres mentőakció egyszerre nagy siker Izrael számára, de emlékeztető is a még fogságban szenvedő túszok sokaságára. A jelenleg is tartó tűzszüneti tárgyalások határozott célja, hogy a Hamász az összes túszt szabadon engedje. 

Izrael kiszabadított egy túszt a Hamász fogságából
Izrael kiszabadított egy túszt a Hamász fogságából / Fotó: AFP

Az IDF szerint Qaid Farhan Alkadit „egy összetett hadművelet során mentették meg a Gázai övezet déli részén”, de ennél több részletet nem közöltek. Az 52 éves férfi az izraeli arab beduin kisebbséghez tartozik, és őrként dolgozott egy csomagolóüzemben Mugen kibucban. A beduin férfit két felesége és tizenegy gyermeke várta haza – írja az AP News.

A Hamász vezette fegyveresek mintegy 250 embert raboltak el október 7-én.

Az izraeli megtorló offenzívában több mint 40 ezer palesztin halt meg a helyi tisztségviselők szerint. Azt viszont nem árulják el, hogy közülük hányan voltak a Hamász vagy más terrorszervezetek tagjai. 

Az IDF képe a kimenekített Qaid Farhan Alkadiról / Fotó: AFP

Zajlik a tűzszüneti tárgyalás

Alacsonyabb szinten, a részletek kidolgozásával folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban Izrael és a Hamász között, valamint a közvetítőként részt vevő egyiptomi, katari és amerikai küldöttségek részvételével – közölte hétfőn a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs tanácsadója. John Kirby újságíróknak tartott tájékoztatón úgy értékelte, hogy újabb előrelépés történt, hiszen a megbeszélések jelenleg sokkal inkább szólnak a részletekről, mint korábban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.