BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jogállam: ismét a bírókról vitatkozik Lengyelország

A bíróságok függetlensége fölött őrködő tanácsból kizárnák az előző kormány alatt kinevezett tagokat egy új törvény értelmében. Andrzej Duda államfő nem írja alá a javaslatot, inkább az alkotmánybírósághoz fordul.

Aláírás helyett előzetes alkotmánybírósági normakontrollra küldte Andrzej Duda lengyel elnök azt a törvényt, mely módosítaná a bíróságok függetlensége felett őrködő igazságszolgáltatási tanács (KRS) bíró tagjainak megválasztási módját – közölte pénteken a varsói államfői hivatal.

duda
Andrzej Duda az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben / Fotó: AFP

Duda döntéséről Malgorzata Paprocka, az elnöki hivatal főnöke tájékoztatta a PAP hírügynökséget. A lengyel alsóház (szejm) július 12-én szavazta meg 

az új előírásokat, melyek értelmében nem a parlament, hanem ismét a bírák választják meg az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) bíró tagjait.

Ez egészen 2017-ig ugyanígy működött, amikor azonban a Jog és Igazságosság (PiS) párt által vezetett kormány úgy módosított a vonatkozó törvényen, hogy a testület bíró tagjait a szejmnek kell megválasztania.

Mint az Paprocka egy július közepi interjújából kiderül, nem is ezzel van a fő probléma, hanem a törvény azon kiegészítésével, mely szerint a KRS-be nem jelöltethetnék magukat azok a bírák, akiket a PiS-kormány idején, a KRS 2017-ben történt átalakítása után esketett fel Andrzej Duda elnök.

Az elnök hivatal vezetője szerint ez kirívóan alkotmányellenes, hiszen nem engedhető meg, hogy a bírákat kinevezésük ideje alapján különböztessék meg. Az államfő által vitásnak talált módosítások szerint az új KRS-tagok megválasztása után a testületben eddig tagsággal rendelkező bírák is elveszítenék mandátumukat. Eredetileg 2026 májusáig tart hivatali időszakuk.

A 25-tagú KRS-nek 15 bíró tagja van. A testület egyik feladata, hogy véleményezze a bírák jelölését, mielőtt az államfő kinevezi őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.