BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új-Zéland kiadja Kim Dotcomot az Egyesült Államoknak

Az amerikai hatóságok szerint Kim Dotcom és a Megaupload három másik vezetője több mint 500 millió dollár (179 milliárd forint) okoztak a filmstúdióknak és a lemezkiadóknak azzal, hogy az oldalon lehetővé tették a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok tárolására és megosztását.

Új-Zéland kiadja Kim Dotcomot (Kim Schmitz) az Egyesült Államoknak: a Németországban született, de Új-Zélandon élő Dotcom alapította a már megszűnt Megaupload nevű kalózoldalt, ahová a felhasználók filmeket, könyveket és zenéket töltöttek fel.

Internet mogul Kim Dotcom arrives at court to hear the judges decision for his extradition case in Auckland on December 23, 2015. A New Zealand judge ruled December 23 Internet mogul Kim Dotcom can be extradited to the United States where he is wanted on money laundering, racketeering and breach of copyright charges. AFP PHOTO / Michael Bradley (Photo by MICHAEL BRADLEY / AFP)
Kim Dotcom 2012 óta küzd a kiadatás ellen / Fotó: MICHAEL BRADLEY / AFP

Az amerikai hatóságok szerint Dotcom és a Megaupload három másik vezetője több mint 500 millió dollár (179 milliárd forint) okoztak a filmstúdióknak és a lemezkiadóknak azzal, hogy az oldalon lehetővé tették a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok tárolására és megosztását, ami több mint 175 millió dollár bevételt hozott nekik.

Dotcom tagadja a vádakat, Új-Zélandot pedig amerikai gyarmatnak nevezte a közösségi médiában. A cég irányításában részt vevő Mathias Ortmann és van der Kolk vádalkut kötöttek, amelynek értelmében tavaly börtönbüntetésre ítélték őket Új-Zélandon, de így elkerülhették a kiadatásukat, míg Finn Batato 2022-ben elhunyt.

Paul Goldsmith új-zélandi igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a rendelkezésre álló információkat megfontolva hozta meg a döntést a most ötvenéves Dotcom sorsáról, aki 2012 óta küzdött a kiadatás ellen.

Budapesti fesztiválon fogtak el egy keresett mongol bűnözőt

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) derítette fel annak a 21 éves mongol férfinak a tartózkodási helyét, akit több bűncselekmény miatt kerestek a mongol hatóságok; a férfit végül egy budapesti fesztiválon fogták el. A mongol állampolgár egy Ulánbátorban található szórakozóhelyen előzetes szóváltást követően megkéselt két embert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.