BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Pentagon nem bánja hogy az ukránok amerikai tankokat vetnek be Oroszországban

Az amerikaiak sokáig nem támogatták, hogy az ukránok oroszországi célpontok ellen használjanak amerikai fegyvereket. Mára azonban ez a gát a múlt, a jelen: a kurszki offenzívában amerikai tankok is feltűntek.

Ukrajna kedden indított támadást az oroszországi kurszki régió ellen, alaposan meglepve az orosz csapatokat. Noha hasonló, határon átnyúló támadások már korábban is történtek, azok korábban inkább csak egy-egy dróntámadást jelentettek, illetve azokat az ukrán oldalon harcoló orosz szabadcsapatok hajtották végre.

May 17, 2024, Dontesk, Ukraine: Members of the 22nd brigade exit a bunker and complete artillery training in Dontesk region in Ukraine and prepare to be sent to the front against Russian troops. Two years into Russia's full-scale war against Ukraine, a Carnegie-sponsored opinion poll found that Ukrainians still believe strongly in their national cause, even as doubts creep in about the path to victory. Ukrainians remain committed to the war effort, are opposed to capitulating to Russian demands, and are far from clamoring for a change in leadership. Still, their expectations for victory remain high as ninety states from around the globe have signed up to attend a June 15, conference aimed at finding a route to sustainable peace in Ukraine and ending the war that started nearly 28 months ago. Welcome to 'War and Peace: Ukraine's Impossible Choices', kurszk, háború, hadművelet
Az ukrán csapatok nyugati fegyvereket is használnak a kurszki régióban (Fotó: Svet Jacqueline)

A kurszki offenzívában azonban nincs jele annak, hogy a Putyin-ellenesorosz önkéntesek támadásáról lenne szó, helyette jól felszerelt ukrán csapatok indítottak támadást, a közösségi médiában keringő felvételek szerint nyugati tankok és más fegyverek felhasználásával is.

Vége az amerikai korlátozásoknak

Szemben azonban a korábbi amerikai politikával, mely szigorúan ellenezte az amerikai fegyverek felhasználását oroszországi célpontok ellen, a Biden-kormány nem emelt kifogást az amerikai fegyverek használata ellen. Csütörtökön pedig a Pentagon szóvivője, Sabrina Singh is megerősítette ezt az amerikai álláspontot. 

Az Egyesült Államok májusban változtatott politikáján, miután támadást indított Ukrajna második legnagyobb városa, a határhoz közeli Harkiv ellen.

Hasonló állásponton vannak a németek is, így a német hadügyminisztérium egy szóvivője elmondta, hogy Németország támogatja Ukrajna védekezését az orosz agresszióval szemben és a nemzetközi jog értelmében Ukrajnának joga van megvédeni magát a támadásokkal szemben.

Kurszk közelében előretörtek az ukránok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója szerint a hadművelet során mintegy 100 négyzetkilométert foglaltak el az ukrán csapatok, melyek több ezres városok mellett haédtak el, több száz foglyot ejtettek és elfoglalták a szudzsai gázelosztós állomást, mely a Szlovákia és Magyarország felé tartó, Ukrajnán is keresztülfutó gázvezeték működése szempontjából kulcsfontosságú létesítmény.

Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő szerint 

Oroszország gyakran bombázta Ukrajnát a kurszki régióból, és az Egyesült Államok támogatja Kijev jogát az önvédelemre. 

Az ukrán hadművelet célja ugyanakkor továbbra sem világos, ám elemzők szerint az ukránok szeretnék eltéríteni az orosz csapatokat a Donyeck keleti részéből, ám felmerült az is, hogy a tárgyalások előtt próbálja javítani pozícióit.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.