BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij Kurszkról: Oroszország végre megtudja, mi az a háború

Interjút adott Volodimir Zelenszkij az ukrán offenzíváról. Ukrán katonák áttörték Oroszország határát, és már harmadik napja harcolnak Kurszk megyében. Zelenszkij szerint Oroszországnak most már át kell éreznie, milyen is a háború.

Oroszország indította el a háborút, ezért neki is éreznie kell annak következményeit – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky poses after an interview for French media including AFP in Rivne on July 30, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine.A (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Zelenszkij szerint Oroszország most átérezheti, mit jelent a háború / Fotó: Genja Szavilov / AFP

Erről az államfő esti videóüzenetében szólt, miközben az ukrán erők harmadik napja hajtanak végre katonai műveleteket az oroszországi Kurszki területen – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ma már három jelentés érkezett [Olekszandr] Szirszkij főparancsnoktól: pontosan olyanok, amelyekre államunknak most szüksége van. Hálás vagyok minden harcosnak, minden katonának és parancsnoknak, aki biztosítja állásaink védelmét és védelmi feladataink teljesítését. Az ukránok tudják, hogyan érjék el céljaikat

– mondta Volodimir Zelenszkij.

Az elnök leszögezte, hogy nem az ukránok választották céljaik eléréséhez a háborút. „Oroszország háborút hozott a földünkre, és éreznie kell a következményeit annak, amit tett” – mondta. Szavai szerint minél nagyobb nyomás nehezedik Oroszországra, annál hamarabb lesz béke. „Igazságos béke jogos erő alkalmazásával” – tette hozzá.

Zelenszkij tájékoztatott arról, hogy Rusztem Umerov védelmi miniszter jelentését is meghallgatta az ukrán hadsereg fegyver- és felszerelésellátásáról, valamint Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat főnöke is beszámolt neki a szolgálat munkatársainak az orosz szabotázsok és az országon belüli merényletkísérletek elleni fellépésükről.

Az EU szerint Ukrajnának joga van oroszországi célpontokra támadni

Az Európai Unió támogatja Ukrajna oroszországi offenzíváját. Az Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy Kijevnek joga van ilyen támadáshoz. Ukrajna egy 300 fős rohamcsapattal törte át az orosz határt Kurszknál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.