BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Luxusjachtbaleset Olaszországban, egyre több a megválaszolandó kérdés – heti összefoglaló

Elsüllyedt egy háztömbnyi luxusjacht Szicíliánál. A mentésben részt vevő búvárok a Concordia tragédiájához hasonlították a körülményeket. Heti összefoglaló.

Szicília partjainál egy viharban elsüllyedt a Bayesian nevű, 56 méter hosszú luxusjacht. Az eltűntek között van a milliárdos Mike Lynch, az egyik legismertebb brit technológiai vállalkozó. Egy informátor szerint az Autonomy Corporation és az Invoke Capital alapítójának feleségét, Angela Bacarest kimentették. A baleset Palermo közelében történt hétfőn, a korai órákban. A hajó elsüllyedése után még hat eltűnt embert keresnek, köztük a milliárdost.

jacht
luxusjacht
A luxusjacht utasainak mentését a Concordia tragédiájához hasonlították a búvárok / Fotó: AFP

Luxusjachtbaleset Olaszországban: hátborzongató részlet derült ki – mintha összeesküvés állna a háttérben

Egészen különös hír jelent meg a szicíliai luxusjachtbaleset kapcsán a brit sajtóban. Nem akármilyen vendégek gyűltek össze a fedélzeten. Rögtön kiderült, az egyik eltűnt személy nem más, mint Mike Lynch, az egykor a brit Bill Gatesként emlegetett milliárdos tech guru. Később az is napvilágot látott, hogy a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Morgan Stanley elnöke, Jonathan Bloomer is a résztvevők között volt.

Ha ez még nem fokozná kellően az egyébként is rejtélyes tragédia – azt találgatják, hogyan lehetséges, hogy a viharos időben csak a többszörös díjnyertes, legutóbb 2020-ban korszerűsített Bayesian veszett oda, a többi, sokkal rosszabb kivitelű vitorlás pedig megúszta – körülményeit, a legújabb információk már kifejezetten alkalmasak arra, hogy összeesküvést sejtessenek.

Miközben Mike Lynch hétfőn hajótörést szenvedett Szicília partjánál, egy hozzá ezer szállal kötődő személyt néhány ezer kilométerrel odébb halálos autóbaleset ért. Ő nem más, mint Stephen Chamberlain, akit másfél nappal korábban, szombaton gázolt halálra egy jármű az angliai Cambridgeshire-ben, mikor kocogott. Kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Mike Lynch és Stephen Chamberlain nemcsak üzletfelek voltak, hanem vádlott-társak is. Ők ketten az elmúlt évtized nagy részét a bíróságon töltötték, miután dollármilliárdos csalással vádolták meg őket.

Még nagyobb a tragédia, az elsüllyedt jachton utazó milliárdos lánya is eltűnt

Újabb tragikus részlet derült ki a Szicília partjainál egy viharban hétfőn elsüllyedt 56 méteres Bayesian luxusyacht utasairól. Nemcsak a milliárdos Mike Lynch, az egyik legismertebb brit technológiai vállalkozó tűnt el, hanem 18 esztendős lánya is. Az olasz médiában Angela Bacarest, Lynch feleségét idézték a brit The Telegraph jelentése szerint, aki az orvosoknak mondta el, hogy a férje és a lánya sincs meg. Korábban a Financial Times a részletekbe belelátó, meg nem nevezett forrás alapján adta hírül, hogy a szerencsétlenség eltűntjei közt van az 59 éves milliárdos is.

Az olasz La Repubblica szerint Bacares tolószékben ült, mert olyan sérüléseket szenvedett a hajó elsüllyedése közben, amelyek miatt nem tud járni. A teste más részeit is kötések fedték.

A lap szerint az asszony arról számolt be az orvosoknak, hogy hajnali négy órakor arra ébredtek a férjével, hogy a hajó megbillent. Először nem aggódtak, aztán törő üveg hangja hallatszott, és kitört a zűrzavar.

Luxusjachtbaleset Olaszországban: zajlik a mentés, megszólaltak a búvárok – „Olyan, mint a Concordia”

A kutatómisszió kedd reggel folytatódott a Palermo partjainál fekvő Porticellóban. Az olasz hatóságok videót közöltek a mentőakcióról, és részletesen beszámoltak a mentés körülményeiről. Az olasz búvárok lehetetlen helyzetben voltak. 

Az 56 méteres Bayesian luxusjachton összese 22 személy tartózkodott, közülük hatan tűntek el. Mostanra pontosan lehet tudni, kik ők:

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke
  • és felesége, Anne Elizabeth Judith Bloomer.
  • Mike Lynch brit vállalkozó
  • és lánya, Hanna.
  • Lynch ügyvédje, Chris Morvillo
  • és felesége, Nada.

Másik 15 főt sikerült kimenteni a vízből. A személyzet egyik tagja biztosan odaveszett, egyelőre ezt a holttestet találták meg.

A Bayesian roncsa körülbelül 50 méter mélyen fekszik. Hétfőn a búvárok megtalálták Ricardo Tomas szakács holttestét. Azonban nem tudtak túljutni a parancsnoki hídon az áthaladást akadályozó berendezési tárgyak miatt. A feltételezés az volt, hogy az eltűntek holttestei beszorulhattak a mentőcsónakokba.

A búvárok a Bayesianról az mondták, hogy a Concordiával találták szembe magukat.

A Costa Concordia üdülőhajó 2012. január 13-án, az esti órákban Francesco Schettino kapitány parancsnoksága alatt hajózott a Tirrén-tengeren nyugodt időben, tiszta látási viszonyok között. A fedélzeten 4229 személy tartózkodott. A hajó a kapitány utasítására erősen megközelítette az olasz Giglio szigetét, és zátonyra futott. A hajó, amelynek nagy részét elárasztotta a víz, a jobb oldalára dőlt. Annak ellenére, hogy a part kevesebb mint száz méterre volt, harminckét ember – közöttük a hajón dolgozó magyar Fehér Sándor – az életét vesztette. A tragédia megrázta a világot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.