BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NATO

Terrortámadásra számítanak, kiürítettek egy német NATO-bázist

A nem létfontosságú személyzetet hazaküldték a geilenkircheni támaszpontról. A NATO szóvivője szerint a nyugat-németországi bázist bármikor orosz terrortámadás vagy szabotázsakció érheti.

A NATO nyugat-németországi geilenkircheni légibázisán riadót fújtak, miután a hírszerzés ez potenciális terrortámadásra figyelmeztette a parancsnokságot – közölte csütörtökön a katonai szövetségi Korai Előrejelző és Légtérellenőrző Ereje (AWACS) az X-en. A múlt héten hasonló okok miatt egy kölni támaszponton rendeltek el teljes készültséget.

NATO
Riadót fújtak a NATO geilenkircheni légibázisán, orosz terrortámadástól tartanak / Fotó: AFP

Megemeltük a biztonsági szintet a NATO-támaszponton a potenciális fenyegetésre utaló hírszerzési információk alapján 

– közölte a bázis. Az összes, „védelem szempontjából nem nélkülözhetetlen személyt” elővigyázatosságból hazaküldtéktt, amíg a fenyegetést elhárítják.

A szövetség szóvivője elmondta, hogy a légibázison a biztonsági szintet „Charlie-ra” emelték – a NATO meghatározása szerint ez azt jelenti, hogy incidens történt, vagy bizonyítékok vannak, amelyek arra utalnak, hogy nagy a valószínűsége a támaszpont elleni terrorista akciónak.

A hatóságok nem közöltek részleteket, de biztosították, hogy nincs ok az aggodalomra, és hogy a biztonsági intézkedéseket elővigyázatosságból emelték meg.

Újabb NATO-bázis fúj riadót

Mostanában ez már a második alkalom, hogy a NATO AWACS felderítő repülőgépekből álló flottáját állomásoztató reptéren megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

A múlt héten egy kölni katonai bázist lezártak, hogy kivizsgálják egy, a támaszpont vízellátásával kapcsolatos szabotázs gyanúját, miután lyukat találtak az ivóvíztároló létesítmények közelében lévő kerítésen.

A NATO korábban közölte, hogy a gyanú szerint a szabotázsakciókért Oroszország felelős, amely az Ukrajnát támogató nyugati szövetségesek ellen egyre keményebben lép fel a saját határaikon belül, a terrorfenyegetésektől a kibertámadásokig.

Elemzőink egyértelműen egy minta kialakulását látják a létesítményeink ellen elkövetett akciókban. Az orosz hírszerzés, amely frusztrált az ukrán fronton tapasztalt kudarcok miatt, egyre aktívabb a Kijevet támogató országokban 

– közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár júniusban, hozzátéve, hogy a szövetség teljesen fel van készülve az ilyen jellegű fenyegetések elhárítására.

Az oroszokat sejtik a német NATO-támaszpontok elleni szabotázsakció hátterében

A vízkészletet akarták megmérgezni a támadók, az egyik esetben sikerrel is jártak. Egy másik támaszponton azonban a biztonsági személyzet megakadályozta a szabotázst.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.